Zarejestruj

Projekty »

Szarłat w codziennej diecie - zdrowie na długie lata

:: Projekt UP140 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy V-VIII, szkoła ponadgimnazjalna
Forma prezentacji
pokaz, prezentacja multimedialna, wykład
Nauki i sztuki
n. biologiczne, n. rolnicze
Przedmioty
biologia, ochrona zdrowia, przyroda
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu
Autorzy
dr hab. inż. Barbara Skwaryło-Bednarz (kierownik),
dr hab., prof. nadzw. inż. Agnieszka Jamiołkowska, dr inż. Marek Kopacki
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Środa 2019-09-18 10:00 - 11:00
Wolne miejsca: 20

Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - ul. S. Leszczyńskiego 7 (342)
Adres: Lublin, ul. S. Leszczyńskiego 7

Inne projekty w tym miejscu

Jedną z roślin, która od kilkudziesięciu lat budzi zainteresowanie wielu badaczy jest amarantus, zwany w Polsce szarłatem. Zaliczany jest do najstarszych roślin na świecie. Okazuje się, że może on odegrać znaczącą rolę w żywieniu nie tylko człowieka zdrowego, ale również chorego. To w nim upatruje się ogromnych możliwości w urozmaicaniu i wzbogacaniu diety, co wynika z wysokiej wartości odżywczej oraz właściwości prozdrowotnych wielu substancji wchodzących w skład nasion i liści tej rośliny. Celem projektu jest zapoznanie uczestników Festiwalu Naukowego z biologią, agrotechniką oraz składem chemicznym nasion i liści szarłatu uprawnego w kontekście wykorzystania w diecie człowieka.