Zarejestruj

Projekty »

Szarłat w codziennej diecie - zdrowie na długie lata

Projekt realizowany w trybie zdalnym (ONLINE)
:: Projekt UP (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy V-VIII, szkoła ponadpodstawowa, studenci
Dla niepełnosprawnych
niedosłyszących, niepełnosprawnych ruchowo, z innymi niepełnosprawnościami
Forma prezentacji
prezentacja multimedialna
Nauki i sztuki
nauki biologiczne, rolnictwo i ogrodnictwo
Przedmioty
biologia, ochrona środowiska, ochrona zdrowia, przyroda
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu
Autorzy
dr hab., prof. uczelni inż. Barbara Skwaryło-Bednarz (kierownik),
dr hab., prof. uczelni Agnieszka Jamiołkowska, dr inż. Marek Kopacki
Terminy
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.)
Edycja zakończona
Poniedziałek 2021-09-20 10:00 - 12:00
Wolne miejsca: 20
Idź do prezentacji on-line

Jedną z roślin, która od kilkudziesięciu lat budzi zainteresowanie wielu naukowców jest amarantus, zwany w Polsce szarłatem. Zaliczany jest do najstarszych roślin świata. Okazuje się, że może on odegrać znaczącą rolę w żywieniu człowieka nie tylko zdrowego, ale również chorego. To w nim upatruje się ogromnych możliwości w urozmaicaniu i wzbogacaniu diety, co wynika z wysokiej wartości odżywczej oraz właściwości prozdrowotnych wielu substancji wchodzących w skład jego nasion i liści. Celem projektu jest zapoznanie uczestników Lubelskiego Festiwalu Nauki z biologią, agrotechniką oraz składem chemicznym nasion i liści szarłatu w kontekście jego wykorzystania w diecie człowieka.