Projekty »
Szarłat w codziennej diecie - zdrowie na długie lata
Projekt realizowany w trybie zdalnym (ONLINE)
:: Projekt UP (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.) |
Idź do prezentacji on-line |
Jedną z roślin, która od kilkudziesięciu lat budzi zainteresowanie wielu naukowców jest amarantus, zwany w Polsce szarłatem. Zaliczany jest do najstarszych roślin świata. Okazuje się, że może on odegrać znaczącą rolę w żywieniu człowieka nie tylko zdrowego, ale również chorego. To w nim upatruje się ogromnych możliwości w urozmaicaniu i wzbogacaniu diety, co wynika z wysokiej wartości odżywczej oraz właściwości prozdrowotnych wielu substancji wchodzących w skład jego nasion i liści. Celem projektu jest zapoznanie uczestników Lubelskiego Festiwalu Nauki z biologią, agrotechniką oraz składem chemicznym nasion i liści szarłatu w kontekście jego wykorzystania w diecie człowieka.