Zarejestruj

Projekty »

Talerz pełen barw - znaczenie kolorów w diecie

:: Projekt UM416 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy V-VIII, szkoła ponadgimnazjalna
Forma prezentacji
ćwiczenia, dyskusja, prezentacja multimedialna
Nauki i sztuki
n. biologiczne, n. medyczne
Przedmioty
biologia, medycyna
Organizator
Uniwersytet Medyczny w Lublinie
II Wydział Lekarski z Oddziałem Anglojęzycznym
Autorzy
dr Halina Piecewicz-Szczęsna (kierownik),
Zuzanna Chilimoniuk, Maciej Dobosz, Piotr Wójcik, Aleksandra Chałupnik, Aleksandra Borkowska, Beata Chilimoniuk
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Poniedziałek 2019-09-16 09:00 - 10:00
Wolne miejsca: 5

Miejsce realizacji: Collegium Universum (10)
Adres: Lublin, ul. dra Witolda Chodźki 1

Inne projekty w tym miejscu

Celem projektu jest zapoznanie uczniów szkół z podstawowymi zagadnieniami dotyczącymi stosowania prawidłowej diety, która ma bezpośredni wpływ na nasz rozwój i stan zdrowia. Częstość występowania nadwagi i otyłości w państwach rozwiniętych stale wzrasta i obecnie jest jednym z najpowszechniej występujących problemów zdrowotnych, związanych z naszym stylem życia. W dzisiejszych czasach mówi się już o epidemii otyłości, a według szacunków WHO na świecie aż 650 mln ludzi cierpi na to schorzenie. Dlatego też w naszej prezentacji pragniemy pokazać, że każdy, stosując zbilansowaną dietę i regularną aktywność fizyczną, może sam zadbać o swoje zdrowie.

Podczas warsztatów przedstawimy poszczególne składowe piramidy zdrowego żywienia, omówimy każdą z grup składników zawartych w przyjmowanych przez nas produktach i prawidłowe proporcje posiłków, a także przedstawimy kilka ciekawostek na temat zawartości cukru w naszych ulubionych napojach. Tematem przewodnim zajęć będzie pozytywny wpływu pokarmu na nasz stan zdrowia z uwzględnieniem jego koloru. Nauczymy także obliczać BMI, zapoznamy z pojęciem testu sprawności fizycznej Zuchory, składającego się z sześciu prób.

Chętni będą mogli skorzystać z wagi sprawdzającej procentową zawartość tkanki tłuszczowej i mięśni.