Zarejestruj

Projekty »

Wartość odżywcza serów wyprodukowanych metodami tradycyjnymi

:: Projekt UP147 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadgimnazjalna, studenci, rodzice
Forma prezentacji
prezentacja multimedialna, wykład
Nauki i sztuki
n. weterynaryjne
Przedmioty
ochrona zdrowia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Medycyny Weterynaryjnej
Autorzy
dr hab. Renata Pyz-Łukasik (kierownik),
Paulina Zarzyka, Kacper Lewczuk
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)

Miejsce realizacji: Wydział Medycyny Weterynaryjnej (sala B)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 12

Inne projekty w tym miejscu

Żywność wyprodukowana regionalnie, metodami tradycyjnymi zyskuje zainteresowanie konsumentów. Wyniki badań konsumenckich wskazały że, tego rodzaju żywność postrzegana jest jako zdrowa, smaczna, oryginalna oraz w małym stopniu przetworzona. Wśród przetworów mlecznych, sery stanowią najbardziej zróżnicowaną grupę produktów zarówno pod względem cech organoleptycznych jak i składu chemicznego. Tematem wykładu jest wartość odżywcza serów dojrzewających, popularnie nazywanych „oscypkami”.