Zarejestruj

Projekty »

Wieprzowina na talerzu – fakty i mity

:: Projekt UP149 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy I-IV, szkoła podstawowa - klasy V-VIII, szkoła ponadgimnazjalna, rodzice, dziadek i babcia
Dla niepełnosprawnych
niepełnosprawnych ruchowo
Forma prezentacji
prezentacja multimedialna
Nauki i sztuki
n. biologiczne
Przedmioty
biologia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki
Autorzy
dr inż. Kinga Kropiwiec-Domańska (kierownik),
prof. dr hab. Marek Babicz
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Środa 2019-09-18 13:00 - 14:00
Wolne miejsca: 25
Edycja zakończona
Środa 2019-09-18 14:00 - 15:00
Termin dodatkowy
Wolne miejsca: 5

Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - Rektorat/"Zootechnika" (122)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 13

Inne projekty w tym miejscu

Według danych, statystyczny Polak w okresie roku spożywa ok. 40 kg wieprzowiny. Jednak w spożyciu mięsa wieprzowego przodują Hiszpanie i Niemcy – zużywając go w ilości ok. 55-60 kg na osobę. Również w egzotycznej dla nas Azji np. w Chinach wieprzowina stanowi podstawę jadłospisu.  Zupełnie inaczej jest w kuchni żydowskiej i muzułmańskiej. Dwie wielkie religie – Judaizm i Islam zabraniają spożycia mięsa z świń- uznawanych za zwierzęta nieczyste.

Chociaż wieprzowina jest obecna w naszym menu nieprzerwanie od ponad 9 tysięcy lat, to obecnie jej konsumpcja wzbudza wiele kontrowersji oraz sprzecznych i nierzadko zaskakujących poglądów.   W ostatnich latach w środkach masowego przekazu pojawiają się szokujące niekiedy opinie typu: „Kanapka z szynką może zabić!” oraz informacje, że spożywanie wieprzowiny zwiększa ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych. Ponadto „przeciwnicy wieprzowiny”  twierdzą, że osoby jedzące mięso wieprzowe częściej chorują, krócej żyją, a co więcej mają mniejszy iloraz inteligencji niż osoby wykluczające ze swojej diety mięso.  Z drugiej strony  „Obrońcy wieprzowiny”  przekonują że mięso wieprzowe i jego przetwory w aspekcie wartości odżywczej są doskonałymi produktami, zwłaszcza dla organizmów rozwijających się. Dostarczają nam m.in. pełnowartościowego białka, witamin z grupy B oraz żelaza, które zapobiega anemii. Należy zaznaczyć, że absorpcja żelaza hemowego z produktów pochodzenia zwierzęcego sięga 20%, a przy produktach roślinnych  tylko 5%. Zwolennicy diety Atkinsa czy doktora Kwaśniewskiego uważają, że wieprzowina biochemicznie jest najbardziej zbliżona do mięsa ludzkiego a więc jest najłatwiej przez nas przyswajana.  Zatem „Jeść czy nie jeść wieprzowinę?”- oto jest pytanie.