Zarejestruj

Projekty »

Wpływ alkoholu na zdrowie prokreacyjne kobiet

:: Projekt UM449 (Szczegóły)
Adresaci
studenci, rodzice
Forma prezentacji
wykład
Nauki i sztuki
n. medyczne
Przedmioty
medycyna
Organizator
Uniwersytet Medyczny w Lublinie
I Wydział Lekarski z Oddziałem Stomatologicznym
Autorzy
dr Andrzej Miturski (kierownik),
dr hab., prof. nadzw. Anna Semczuk-Sikora, dr Aleksandra Stupak
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Środa 2019-09-18 10:00 - 11:00
Wolne miejsca: 47

Miejsce realizacji: Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny nr 1 (Aula P)
Adres: Lublin, ul. Stanisława Staszica 11

Inne projekty w tym miejscu

W sposób zwięzły przedstawię problem alkoholu w ciąży. Czy rzeczywiście jedną lampkę wina można wypić w czasie ciąży? 

Alkohol towarzyszy ludzkości od zarania dziejów, służąc jako środek wspomagający funkcje fizjologiczne organizmu (np. redukuje ból czy zmęczenie),

Środek psychologiczny – w redukcji lęku, Środek społeczny – jako czynnik integrujący czy element obrzędów religijnych, Ma on również swoje pewne ekonomiczne i polityczne znaczenie. U kobiet obserwuje się nawet 40% niż u mężczyzn intensywniejsze wchłanianie się  alkoholu, co wynika z większych stężeń estrogenów, szybszego metabolizmu czy większej zawartości tkanki tłuszczowej i wody. W drugiej połowie XIII wieku Profesor Arnold de Vilanowa stosował alkohol, jako środek przeciwrobaczy, przeciwbólowy oraz zapobiegający nudnościom, natomiast w Polsce trunek zwany „wódką z tłustem” służył jako panaceum dla takich chorób jak: ograżka, cholera, suchoty, biegunki, boleści w dołku czy żółtaczki, alkohol pito na ogólne osłabienie czy wzmocnienie. Alkohol, jako złoty lek średniowiecza również miał swoje zastosowanie w położnictwie i ginekologii. Niepłodnej kobiecie zalecano pić alkohol z krwistymi miksturami celem zwiększenia płodności. Ciężarnym podawano alkohol celem zarówno wywoływania boleści porodowych jak i na pierwsze bóle porodowe, na pokrzepienie trudów ciężkiego porodu czy na wzmocnienie po porodzie. Używanie alkoholu przez kobietę ciężarną jest jedną z wiodących przyczyn wad wrodzonych i zaburzeń rozwojowych ich dzieci. Matka spożywając alkohol wprowadza alkohol do swojego krwioobiegu, stąd przez łożysko a następnie przez sznur pępowinowy do krwioobiegu dziecka. Alkohol wpływa negatywnie na odżywienie i wzrastanie płodu prowadząc do zaburzeń jakościowych i ilościowych niezbędnych składników odżywczych makro i mikroelementów, poprzez upośledzenie upośledzenia transportu łożyskowego. Często słyszymy, że „przecież tyle kobiet używa i rodzi zdrowe dzieci”. Czy na pewno "zdrowe" dzieci? Zapraszam na wykład studentki, studentów i przyszłych rodziców.