Zarejestruj

Projekty »

Wpływ substancji aktywnych z lucerny na zwierzęta i ludzi

:: Projekt IUNG021 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadgimnazjalna, studenci
Forma prezentacji
prezentacja multimedialna
Nauki i sztuki
n. biologiczne, n. rolnicze
Przedmioty
biologia, chemia, rolnictwo
Organizator
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach
Autor
dr hab. Eliza Gaweł
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Poniedziałek 2019-09-16 09:00 - 10:00
Wolne miejsca: 30
Edycja zakończona
Wtorek 2019-09-17 09:00 - 10:00
Wolne miejsca: 30
Edycja zakończona
Środa 2019-09-18 09:00 - 10:00
Wolne miejsca: 30
Edycja zakończona
Czwartek 2019-09-19 09:00 - 10:00
Wolne miejsca: 30
Edycja zakończona
Piątek 2019-09-20 09:00 - 10:00
Wolne miejsca: 30

Miejsce realizacji: Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - PIB w Puławach (sala wykładowa nr 2)
Adres: Puławy, ul. Krańcowa 8

Inne projekty w tym miejscu

Koncentrat białkowo-ksantofilowy produkowany z lucerny jest naturalnym dodatkiem stosowanym w żywieniu zwierząt i człowieka (PX1 dla zwierząt, EFL dla człowieka). Otrzymuje się go w wyniku ekstrakcji białka, makroelementów i witamin z soku roślin lucerny po wcześniejszym usunięciu niestrawnego włókna i wzbogaceniu go znaczą ilością naturalnego przeciwutleniacza – witaminą C. Koncentrat białkowo-ksantofilowy składa się głównie z białka ogólnego (50% do 60%) o cennym składzie aminokwasowym, β karotenu (prowitamina A), witamin: E, K, B9, składników mineralnych: P, K, Na, Mg, Zn, Mn, Cu, Co, Se, Fe (składnik hemoglobiny) oraz Ca (składnik kości).

Zielonkę z lucerny stosuje się głównie w żywieniu przeżuwaczy, a susz z tej rośliny ma również zastosowanie w żywieniu drobiu (kur niosek i brojlerów), trzody chlewnej, drobnych zwierząt futerkowych i królików. Granulaty i brykiety o różnej wielkości produkowane są w fabrykach PX1 „France Luzerne” i „Desialis” w regionie Szampanii we Francji z przeznaczeniem dla różnych grup i gatunków zwierząt. Wykazano, że dodatek 2% koncentratu białkowo-ksantofilowego PX1 zwiększa przyrosty masy ciała oraz ogranicza zużycie pasz i poprawia umięśnienia tusz tuczników. Zastosowany ekstrakt nie pogarszał jakości mięsa i produktów z trzody chlewnej i indyków żywionych tym dodatkiem paszowym. W żywieniu indyków podanie 30 g/kg paszy PX1 powodowało lepsze przyrosty i wykorzystanie paszy przez te ptaki. Natomiast w żywieniu karpi dodatek koncentratu białkowo-ksantofilowego w ilości 2-3% do pasz tradycyjnych (pszenżyto, jęczmień, pszenica) pozytywnie wpłynął na wzrost, długość i masę ciała ryb.

Ostatnio wyprodukowano dodatek paszowy – HUMES (lucerna i surowce huminowe - sproszkowany węgiel brunatny) do stosowania w żywieniu kur niosek, brojlerów i przepiórek. Wstępna ocena przydatności tego preparatu w żywieniu drobiu wykazała poprawę odporności ptaków, zwiększenie zdrowotności stada, wzrost produkcyjności niosek, poprawę zabarwienia jaj i tuszek oraz właściwości fizykochemicznych jaj.

Medycyna ludowa wykorzystuje wartościowy skład chemiczny lucerny, wysoką zawartość chlorofilu - fitozwiązku przeciwnowotworowego głównie działającego w przewodzie pokarmowym i zawartość witaminy U przyspieszającej gojenie wrzodów i łagodzącej nieżyt żołądka oraz działającej przeciwgrzybiczne, wspomagającej układ odpornościowy i zapobiegającej anemii w żywieniu człowieka. Koncentrat z liści lucerny EFL podany w diecie osób starszych w ilości 15 g/dzień zwiększył zawartość hemoglobiny, retinolu, Ca i Mg. Natomiast u młodzieży poprawiał samopoczucie, stan psychofizyczny i zwiększył tolerancję wysiłkową. Badania na ludziach wykonane w Chinach, Indiach, Rumunii i niektórych krajach afrykańskich sugerują możliwość stosowania EFL do zwalczania niedożywienia, zwiększenia odporności organizmu i poziomu hemoglobiny.

 

Foto: http://www2.arnes.si/

  • Foto