Zarejestruj

Projekty »

Wybrane właściwości optyczne roztworów, koloidów i zawiesin

:: Projekt IA008 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy I-IV, szkoła podstawowa - klasy V-VIII, szkoła ponadpodstawowa, rodzice, dziadek i babcia
Dla niepełnosprawnych
niepełnosprawnych ruchowo
Forma prezentacji
doświadczenie, dyskusja, pokaz, prezentacja multimedialna
Nauki i sztuki
n. biologiczne, n. chemiczne, n. fizyczne, n. rolnicze
Przedmioty
biologia, chemia, fizyka i astronomia, przyroda, rolnictwo
Organizator
Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego PAN
Autorzy
dr hab. Jolanta Cieśla (kierownik),
dr hab. Jolanta Cieśla, dr hab., prof. uczelni Monika Szymańska-Chargot, dr Anna Siemińska-Kuczer, mgr Patrycja Pękala, mgr Martyna Krysa, mgr inż. Bogdan Rudnik
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Poniedziałek 2021-09-20 08:00 - 09:00
Wolne miejsca: 20
Edycja zakończona
Poniedziałek 2021-09-20 09:00 - 10:00
Brak wolnych miejsc
Edycja zakończona
Poniedziałek 2021-09-20 10:00 - 11:00
Wolne miejsca: 20
Edycja zakończona
Poniedziałek 2021-09-20 11:00 - 12:00
Brak wolnych miejsc
Edycja zakończona
Poniedziałek 2021-09-20 12:00 - 13:00
Brak wolnych miejsc
Edycja zakończona
Poniedziałek 2021-09-20 13:00 - 14:00
Brak wolnych miejsc
Edycja zakończona
Poniedziałek 2021-09-20 14:00 - 15:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Instytut Agrofizyki PAN (Budynek D - sala nr 3)
Adres: Lublin, ul. Doświadczalna 4

Inne projekty w tym miejscu

Drodzy Pasjonaci Nauki,

czy zastanawialiście się nad tym, jak powstaje zachwycająca barwami tęcza, dlaczego światło słoneczne tworzy charakterystyczne smugi opromieniając mgłę lub tuman kurzu i czy te zjawiska, obserwowane w naturze, mogą być wykorzystane w prowadzeniu badań naukowych nad różnymi materiałami… Wspólnie poszukamy odpowiedzi na tego typu pytania.

Podczas spotkania w laboratorium należącym do Zakładu Mikrostruktury i Mechaniki Biomateriałów Instytutu Agrofizyki Polskiej Akademii Nauk zastanowimy się nad naturą światła, poznamy m.in. zjawiska odbicia i załamania światła, dyfrakcji i interferencji oraz absorpcji (pochłaniania) promieniowania świetlnego. Sprawdzimy, czy w oparciu o właściwości optyczne można odróżnić np. roztwór soli kuchennej lub ciekłego nawozu wspomagającego wzrost i rozwój roślin od suspensji polisacharydów (pektyny i celuloza) wyizolowanych z roślinnej ściany komórkowej. Zbadamy wpływ stężenia polisacharydu w wodzie na rozpraszanie światła laserowego przez cząstki zdyspergowane w takim układzie. Przywołamy również postacie naukowców, zasłużonych dla rozwoju fizyki i chemii koloidów (m.in. Robert Brown, Albert Einstein, Thomas Graham, Lord Rayleigh - John William Strutt, Marian Smoluchowski, George Gabriel Stokes i John Tyndall).

 

Z niecierpliwością czekamy na spotkanie z Wami!

  • Foto