Zarejestruj

Projekty »

Zdrowe, smaczne i kolorowe. Znaczenie przekąsek w diecie dziecka

:: Projekt UM475 (Szczegóły)
Adresaci
przedszkole
Forma prezentacji
ćwiczenia, warsztat
Nauki i sztuki
n. medyczne
Przedmioty
medycyna
Organizator
Uniwersytet Medyczny w Lublinie
Wydział Nauk o Zdrowiu
Autorzy
dr Anna Bednarek (kierownik),
dr Anna Bodajko-Grochowska, dr Krystyna Bernat, Paulina Bieńkowska student, Weronika Borkowska student, Dominika Kucaba student, Angelika Kucharzyk student, Natalia Ożóg student
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Poniedziałek 2019-09-16 10:00 - 11:00
Wolne miejsca: 11

Miejsce realizacji: Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Lublinie ( sala konferencyjna (poziom -1))
Adres: Lublin, ul. prof. Antoniego Gębali 6

Inne projekty w tym miejscu

Dieta dzieci powinna być zbilansowana i zawierać odpowiednią ilość substancji odżywczych (białek, węglowodanów i tłuszczów), witamin oraz soli mineralnych. Posiłki w diecie należy również komponować atrakcyjne pod względem smaku oraz barwy, aby zachęcały do ich jedzenia. Zgodnie z WHO pełnowartościowa przekąska to inwestycja w  zdrową przyszłość dziecka, zwiększająca jego szanse na prawidłowy rozwój fizyczny i psychiczny. Racjonalne odżywianie dzieci pomaga zapobiec problemom z utrzymaniem prawidłowej masy ciała w dorosłym życiu. Dobra przekąska powinna być przede wszystkim zdrowa, a także mała, lekkostrawna, oryginalna i sprawiać dzieciom radość z jedzenia.

 

Cel projektu:

  1. Zapoznanie przedszkolaków ze składnikami zdrowej diety.
  2. Przedstawienie propozycji zdrowych przekąsek owocowo-warzywnych.
  3. Edukacja w zakresie samodzielnego przygotowania przez dzieci zdrowych przekąsek.

Forma projektu - interaktywna

  1. Podział dzieci na 4 grupy (możliwy wybór losowy).
  2. Każda grupa dostaje składniki oraz instrukcję obrazkową do przygotowania jednej z czterech przekąsek (sałatka owocowo-warzywna, szaszłyk owocowo-warzywny z  serem, chipsy warzywne z dipem jogurtowo-ziołowym, arbuzowe lizaki z koktajlem owocowym).
  3. Konsumpcja przekąsek i przedstawienie dzieciom znaczenia witamin i mikroelementów, które zawierają składniki przekąsek.