Zarejestruj

Projekty »

Ziarno kawy jako element kultury i przedmiot analizy

:: Projekt UM (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadpodstawowa, rodzice, dziadek i babcia
Dla niepełnosprawnych
z innymi niepełnosprawnościami
Forma prezentacji
pokaz, prezentacja multimedialna
Nauki i sztuki
nauki farmaceutyczne
Przedmioty
chemia, medycyna
Organizator
Uniwersytet Medyczny w Lublinie
Wydział Farmaceutyczny
Autorzy
dr Agnieszka Skalska-Kamińska (kierownik),
prof. dr hab. Sławomir Dresler, dr Małgorzata Tatarczak-Michalewska, dr Magdalena Pizoń, mgr Michał Karakuła, Ewelina Stelmasiewicz, Agnieszka Szwed
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Środa 2021-09-22 10:00 - 11:00
Wolne miejsca: 6

Miejsce realizacji: Collegium Pharmaceuticum (238)
Adres: Lublin, ul. dra Witolda Chodźki 4a

Inne projekty w tym miejscu

Kawa - jedna z popularnych używek o wciąż odkrywanych właściwościach. Uczestnicy prezentacji  i pokazu będą mieli okazję zapoznać się z rodzajami kawy, sposobami jej parzenia w różnych krajach i kulturach Świata. Zaprezentowane zostaną procesy fizyko-chemiczne wykorzystywane w produkcji kawy – liofilizacja, dekofenizacja, ekstrakcja. Szczegółowo zostanie wyjaśniona struktura kofeiny oraz badania chromatograficzne kwasu kawowego. Przybyłym gościom zostanie przybliżona metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej oraz cienkowarstwowej w badaniach kwasów fenolowych (m. in. kwasu kawowego).