Zarejestruj

Projekty »

Ziołowa krowa. Wpływ ziół i produktów z ziołami na zdrowotność ludzi i zwierząt

:: Projekt UP159 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy V-VIII, szkoła ponadgimnazjalna
Forma prezentacji
ćwiczenia, wykład
Nauki i sztuki
n. rolnicze
Przedmioty
biologia, przyroda
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki
Autorzy
dr hab., prof. nadzw. Witold Chabuz (kierownik),
dr inż. Wioletta Sawicka-Zugaj, mgr inż. Jan Zdulski
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Poniedziałek 2019-09-16 10:00 - 11:00
Wolne miejsca: 30
Edycja zakończona
Wtorek 2019-09-17 10:00 - 11:00
Wolne miejsca: 30

Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - Rektorat/"Zootechnika" (122)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 13

Inne projekty w tym miejscu

Rośliny zielarskie od zawsze towarzyszyły ludzkości jako leki, żywność i kosmetyki. W dzisiejszych czasach obserwujemy modę na prowadzenie zdrowego trybu życia i naturalną, niskoprzetworzoną żywność o wysokich walorach smakowych i prozdrowotnych. Dodatki ziołowe stanowią ważny element żywienia nie tylko ludzi ale również zwierząt.

Krowy karmione paszami zawierającymi rośliny zielarskimi wykazują się większą wydajnością mleka oraz lepszym jego składem chemicznym. Dzięki takim działaniom możemy zwiększyć nie tylko produkcję surowców zwierzęcych, ale również nadać im charakterystyczny smak i dodatkowe walory prozdrowotne. Zioła możemy dodawać również w trakcie wytwarzania produktów końcowych. Ich zawartość może wpływać na poprawę pracy układu pokarmowego i lepszą strawność produktów oraz  smakowitość i zwiększenie konsumpcji tego typu przetworów.

Sery z ziołami są przykładem żywności wartościowej, o charakterystycznym smaku nadawanym przez przyprawy (zioła) w procesie technologicznym. Produkty takie są zdrowe i smaczne. W trakcie realizacji projektu będzie prowadzona prelekcja dotycząca utrzymania bydła oraz procesu powstawania serów. Podczas zajęć osoby uczestniczące będą miały okazję skosztować lokalnych serów z ziołami, wyprodukowanymi na bazie mleka od krów rasy białogrzbietej objętej Programem Ochrony Zasobów Genetycznych.

 

Uczestnicy projektu dowiedzą się:

  • Jak zioła wpływają na zdrowotność krów,
  • Czy chwasty są ziołami i czy zioła mogą być chwastami,
  • Jak powstają sery z dodatkami ziołowymi,
  • Czy warto jeść produkty regionalne.
  • Foto