Projekty »
Znaczenie żółci w organizmie
:: Projekt UM (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Collegium Universum (035)
Adres: Lublin, ul. dra Witolda Chodźki 1
Trawienie tłuszczów w układzie pokarmowym nie mogłoby się odbyć bez obecności żółci. Z czego składa się żółć i jakie jeszcze pełni funkcje? Gdzie powstaje i w jaki sposób dostaje się do jelita? Po co nam pęcherzyk żółciowy i jakimi drogami żółć jest wydzielana do jelita? I jakie są funkcje wątroby, poza wydzielaniem żółci?
Żółć produkowana jest w wątrobie przez komórki tego narządu – hepatocyty, a następnie wydzielana przez drogi żółciowe do pierwszego odcinka jelita cienkiego, czyli dwunastnicy. Natomiast pęcherzyk żółciowy magazynuje żółć w okresach między posiłkowych.
W swoim składzie zawiera przede wszystkim wodę i składniki stałe jako: kwasy żółciowe, fosfolipidy, mucynę i barwniki żółciowe, które są produktami rozkładu porfiryn hemu, pozostałości błony komórkowej, cholesterol, kwasy tłuszczowe estryfikowane i nieestryfikowane i sole nieorganiczne.
Żółć wspomaga trawienie poprzez udział w rozkładzie tłuszczów oraz poprzez zapewnienie optymalnego pH dla enzymów trzustkowych. Co więcej jest ważną wydzieliną, z którą wydalane są nie tylko cholesterol i kwasy żółciowe, lecz także liczne leki, toksyny, barwniki żółciowe oraz różnorodne substancje nieorganiczne takie jak: miedź, cynk i rtęć. Obecność żółci w świetle jelit istotnie wspomaga wchłanianie tłuszczów oraz rozpuszczalnych w tłuszczach witamin (A, D, E i K).
Nieprawidłowe proporcje kwasów żółciowych, fosfolipidów i cholesterolu w żółci mogą prowadzić do wytracania się cholesterolu w postaci kamieni żółciowych, które gromadzą się w pęcherzyku żółciowym.
Podczas ćwiczenia zostaną zaprezentowane doświadczenia, mające na celu wykrycie w żółci barwników żółciowych - bilirubiny, biliwerdyny i bilifuscyny.