Zarejestruj

Projekty »

Żywienie oparte na faktach – obalamy mity żywieniowe

:: Projekt UP183 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadpodstawowa, studenci, rodzice
Forma prezentacji
prezentacja multimedialna
Nauki i sztuki
n. biologiczne, n. medyczne, n. rolnicze
Przedmioty
biologia, ochrona zdrowia, przyroda
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki
Autorzy
mgr Karolina Jachimowicz (kierownik),
lic. Jagoda Kruk, lic. Katarzyna Kolasa
Terminy
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.)
Edycja zakończona
Poniedziałek 2021-09-20 10:00 - 12:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Collegium Agronomicum II (4)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 15

Inne projekty w tym miejscu

Informacji o zdrowym żywieniu jest mnóstwo. Jednak warto zdać sobie sprawę z tego, że z biegiem lat pojawiło się także wiele przekonań, które nie są zgodne z aktualnym stanem wiedzy. Krążące dietetyczne mity mogą prowadzić do nieprawidłowych zachowań żywieniowych, a te z kolei do powstawania niedoborów składników odżywczych i rozwoju chorób dietozależnych. Dlatego tak ważne jest szerzenie prawdziwych informacji na temat żywienia.

Podczas spotkania przedstawione zostaną jedne z najpopularniejszych mitów dietetycznych, które wciąż są głęboko zakorzenione w świadomości wielu osób. Rozwiane zostaną wszelkie wątpliwości dotyczące między innymi:

  • jedzenia owoców wieczorem,
  • szkodliwości kawy,
  • odpowiedniej ilości spożywanych jaj,
  • diet roślinnych,
  • detoksów sokowych,
  • prozdrowotności żywności ekologicznej,
  • zalecanej ilości posiłków w ciągu dnia,
  • zakwaszenia organizmu,
  • szkodliwości żywności GMO,
  • i wielu, wielu innych tematów dotyczących żywienia.

Po prezentacji możliwe będzie zadawanie pytań prelegentom – dietetykom i specjalistom ds. żywienia. Bądź z nami podczas obalania mitów żywieniowych!