Projekty »
Żywność z gospodarstwa (od zwierząt) do stołu (posiłku) – wybieraj bezpiecznie
:: Projekt UP (Szczegóły) | |
Początek |
Wtorek 2021-09-21 10:00 Edycja zakończona |
Idź do prezentacji on-line |
Celem projektu jest wpływanie na wzrost świadomości konsumentów oraz dostarczenie informacji dającej możliwości większego i bardziej świadomego wyboru istniejącej na rynku żywności.
W ostatnich latach zainteresowanie kwestią bezpieczeństwa żywności oraz wpływem produktów żywnościowych na zdrowie człowieka znacznie wzrosło. Bowiem masowa produkcja tanim kosztem, nieodpowiednie przechowywanie żywności rodzi zagrożenia dla naszego zdrowia. Niestety żywność obecna na rynku krajowym często jest nieodpowiednio oznakowana, gorszej jakości (z oznakami zepsucia), zanieczyszczona chemicznie, fizycznie, biologicznie. Zdarzają się też przypadki, że jest przeterminowana. W prezentacji przedstawione zostaną proste wskazówki jakimi należy kierować się przy wyborze bezpiecznej żywności dobrej jakości, które ochronią przez zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi, a poza tym ułatwią przeciętnej osobie zaplanowanie działań w kierunku polepszenia i zachowania dobrego zdrowia oraz kondycji.