Zarejestruj

Projekty »

Żywność z gospodarstwa (od zwierząt) do stołu (posiłku) – wybieraj bezpiecznie

Projekt realizowany w trybie zdalnym (ONLINE)
:: Projekt UP (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy VII-VIII (P7-8), szkoła ponadpodstawowa, rodzice
Dla niepełnosprawnych
niedowidzących
Forma prezentacji
wykład
Nauki i sztuki
nauki biologiczne, nauki chemiczne, nauki medyczne, rolnictwo i ogrodnictwo
Przedmioty
ochrona zdrowia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki
Autor
dr hab., prof. uczelni inż. Anna Kasprzyk
Początek
Wtorek 2021-09-21 10:00
Edycja zakończona
Idź do prezentacji on-line

Celem projektu jest wpływanie na wzrost świadomości konsumentów oraz dostarczenie informacji dającej możliwości większego i bardziej świadomego wyboru istniejącej na rynku żywności.

W ostatnich latach zainteresowanie kwestią bezpieczeństwa żywności oraz wpływem produktów żywnościowych na zdrowie człowieka znacznie wzrosło. Bowiem masowa produkcja tanim kosztem, nieodpowiednie przechowywanie żywności rodzi zagrożenia dla naszego zdrowia. Niestety żywność obecna na rynku krajowym często jest nieodpowiednio oznakowana, gorszej jakości (z oznakami zepsucia), zanieczyszczona chemicznie, fizycznie, biologicznie. Zdarzają się też przypadki, że jest przeterminowana. W prezentacji przedstawione zostaną proste wskazówki jakimi należy kierować się przy wyborze bezpiecznej żywności dobrej jakości, które ochronią przez zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi, a poza tym ułatwią przeciętnej osobie zaplanowanie działań w kierunku polepszenia i zachowania dobrego zdrowia oraz kondycji.