Zarejestruj

Projekty »

Ale jaja, czyli tajemnice jajecznicy

:: Projekt UP009 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy I-IV, szkoła podstawowa - klasy V-VIII
Forma prezentacji
pokaz, warsztat, wykład
Nauki i sztuki
zootechnika i rybactwo
Przedmioty
biologia, przyroda
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki
Autorzy
dr inż. Kamil Drabik (kierownik),
mgr inż. Karolina Wengerska, inż. Sofiia Danko, Ewa Blicharz, Gabriela Denis, Rafał Banaszkiewicz, Renata Zdun, Natalia Wolska, Szymon Grzejszczak, Jakub Rostkowski, Marcin Trzybiński, Wojciech Białowąs
Terminy
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.)
Edycja zakończona
Czwartek 2024-09-19 10:00 - 12:00
Wolne miejsca: 3
Edycja zakończona
Czwartek 2024-09-19 12:00 - 14:00
Wolne miejsca: 4
Edycja zakończona
Czwartek 2024-09-19 14:00 - 16:00
Wolne miejsca: 30
Edycja zakończona
Piątek 2024-09-20 09:00 - 11:00
Brak wolnych miejsc
Edycja zakończona
Piątek 2024-09-20 12:00 - 14:00
Wolne miejsca: 9

Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - Rektorat (27)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 13

Inne projekty w tym miejscu

Celem projektu będzie prezentacja gatunków określanych wspólnym terminem "drób" oraz charakterystyka pozyskiwanego od nich surowca jajczarskiego w zakresie jego jakości i świeżości. W czasie zajęć uczestnicy będą mieli możliwość zapoznania się z różnorodności surowca oraz wysłuchać prelekcji z zakresu jego świeżości. W ramach pokazu zaprezentowanych zostanie również kilka doświadczeń z zakresu oceny jakości i świeżości jaj konsumpcyjnych. W części pokazowej zaplanowano kilka doświadczeń naukowych przedstawionych w formie interaktywnej. Po części teoretycznej uczestnicy będą mieli możliwość praktycznego wykorzystania zdobytej wiedzy. Przygotowane warsztaty będą miały na celu przedstawienie możliwości określenia świeżości i przydatności jaja do spożycia z wykorzystaniem przedmiotów codziennego użytku jak latarka czy naczynie z wodą.