Zarejestruj

Projekty »

Ale jaja, czyli tajemnice jajecznicy

:: Projekt UP (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy V-VI (P5-6), szkoła podstawowa - klasy V-VIII
Forma prezentacji
doświadczenie, pokaz, wykład
Nauki i sztuki
zootechnika i rybactwo
Przedmioty
biologia, przyroda, rolnictwo
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki
Autorzy
dr Kamil Drabik (kierownik),
mgr inż. Karolina Wengerska, Ewelina Misiec, inż. Natalia Kanadys, inż. Kinga Rokicka, Remigiusz Bagrowski, inż. Anastasiya Ramankevich, dr hab., prof. uczelni Justyna Batkowska
Terminy
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.)
Edycja zakończona
Wtorek 2022-09-13 09:00 - 11:00
Termin dodatkowy
Wolne miejsca: 6
Edycja zakończona
Wtorek 2022-09-13 13:00 - 15:00
Brak wolnych miejsc
Edycja zakończona
Środa 2022-09-14 13:00 - 15:00
Termin dodatkowy
Wolne miejsca: 1
Edycja zakończona
Czwartek 2022-09-15 09:00 - 11:00
Termin dodatkowy
Wolne miejsca: 7

Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - Rektorat (27)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 13

Inne projekty w tym miejscu

Celem projektu będzie prezentacja gatunków określanych wspólnym terminem "drób" oraz charakterystyka pozyskiwanego od nich surowca jajczarskiego w
zakresie jego jakości i świeżości. W czasie zajęć uczestnicy będą mieli możliwość zapoznania się z różnorodności surowca oraz wysłuchać prelekcji z zakresu
jego świeżości. W ramach pokazu zaprezentowanych zostanie również kilka doświadczeń z zakresu oceny jakości i świeżości jaj konsumpcyjnych.
Po części teoretycznej uczestnicy będą mieli możliwość praktycznego wykorzystania zdobytej wiedzy. Przygotowane warsztaty będą miały na celu
przedstawienie możliwości określenia świeżości i przydatności jaja do spożycia z wykorzystaniem przedmiotów codziennego użytku jak latarka czy naczynie z
wodą.

  • Foto