Projekty »
Ale jaja, czyli tajemnice jajecznicy
:: Projekt UP (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.) |
Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - Rektorat (27)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 13
Celem projektu będzie prezentacja gatunków określanych wspólnym terminem "drób" oraz charakterystyka pozyskiwanego od nich surowca jajczarskiego w
zakresie jego jakości i świeżości. W czasie zajęć uczestnicy będą mieli możliwość zapoznania się z różnorodności surowca oraz wysłuchać prelekcji z zakresu
jego świeżości. W ramach pokazu zaprezentowanych zostanie również kilka doświadczeń z zakresu oceny jakości i świeżości jaj konsumpcyjnych.
Po części teoretycznej uczestnicy będą mieli możliwość praktycznego wykorzystania zdobytej wiedzy. Przygotowane warsztaty będą miały na celu
przedstawienie możliwości określenia świeżości i przydatności jaja do spożycia z wykorzystaniem przedmiotów codziennego użytku jak latarka czy naczynie z
wodą.