Zarejestruj

Projekty »

Amarantus w codziennej diecie - zdrowie na długie lata

:: Projekt UP (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy I-IV, szkoła podstawowa - klasy V-VIII, szkoła ponadpodstawowa
Dla niepełnosprawnych
niedosłyszących, z innymi niepełnosprawnościami
Forma prezentacji
pokaz, prezentacja multimedialna
Nauki i sztuki
nauki o zdrowiu, nauki o Ziemi i środowisku, rolnictwo i ogrodnictwo
Przedmioty
ochrona środowiska, ochrona zdrowia, przyroda
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu
Autorzy
dr hab., prof. uczelni inż. Barbara Skwaryło-Bednarz (kierownik),
dr hab., prof. uczelni Agnieszka Jamiołkowska, dr Marek Kopacki
Terminy
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.)
Edycja zakończona
Środa 2022-09-14 12:00 - 14:00
Wolne miejsca: 12

Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - ul. S. Leszczyńskiego 7 (342)
Adres: Lublin, ul. S. Leszczyńskiego 7

Inne projekty w tym miejscu

Jedną z roślin, która od kilkudziesięciu lat budzi zainteresowanie wielu badaczy jest amarantus, zwany w Polsce szarłatem. Zaliczany jest do najstarszych roślin pseudozbożowych świata. Okazuje się, że może on odegrać znaczącą rolę w żywieniu nie tylko człowieka zdrowego, ale również chorego. To w nim upatruje się ogromnych możliwości w urozmaicaniu i wzbogacaniu diety, co wynika z jego wysokiej wartości odżywczej oraz właściwości prozdrowotnych. Celem projektu jest zapoznanie uczestników Festiwalu Naukowego z biologią, agrotechniką oraz składem chemicznym nasion i liści amarantusa w kontekście wykorzystania w diecie człowieka.