Projekty »
Amarantus w codziennej diecie - zdrowie na długie lata
:: Projekt UP (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.) |
Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - ul. S. Leszczyńskiego 7 (342)
Adres: Lublin, ul. S. Leszczyńskiego 7
Jedną z roślin, która od kilkudziesięciu lat budzi zainteresowanie wielu badaczy jest amarantus, zwany w Polsce szarłatem. Zaliczany jest do najstarszych roślin pseudozbożowych świata. Okazuje się, że może on odegrać znaczącą rolę w żywieniu nie tylko człowieka zdrowego, ale również chorego. To w nim upatruje się ogromnych możliwości w urozmaicaniu i wzbogacaniu diety, co wynika z jego wysokiej wartości odżywczej oraz właściwości prozdrowotnych. Celem projektu jest zapoznanie uczestników Festiwalu Naukowego z biologią, agrotechniką oraz składem chemicznym nasion i liści amarantusa w kontekście wykorzystania w diecie człowieka.