Zarejestruj

Projekty »

Bakterie nie muszą być STRASZNE

:: Projekt UP (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy I-IV, szkoła podstawowa - klasy V-VI (P5-6), szkoła podstawowa - klasy V-VIII, szkoła podstawowa - klasy VII-VIII (P7-8)
Forma prezentacji
warsztat
Nauki i sztuki
nauki biologiczne
Przedmioty
biologia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki
Autorzy
dr inż. Paweł Żółkiewski (kierownik),
dr inż. Andrzej Lisowski
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Piątek 2022-09-16 09:00 - 10:00
Wolne miejsca: 5
Edycja zakończona
Piątek 2022-09-16 10:00 - 11:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - Rektorat (345)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 13

Inne projekty w tym miejscu

Co oznacza termin "dobre bakterie"? Większość drobnoustrojów, które zamieszkują ciało człowieka to przyjaciele, ponieważ chronią nasz organizm przed bakteriami chorobotwórczymi. Pełnią też rolę strażników, którzy pilnują, aby złe bakterie nie rozmnażały się swobodnie. 

Ludzki organizm zbudowany jest z 1013 komórek, zasiedla go jednak dziesięciokrotnie większa liczba mikroorganizmów – 1014 komórek. Tę znaczącą przewagę doskonale obrazuje fakt, iż my sami posiadamy 23 000 genów, natomiast liczbę genów mikroorganizmów żyjących w naszym organizmie szacuje się na około 3,3 mln. Choć istnieje niewielka liczba podstawowych typów  bakterii występujących w jelicie, takich jak: Firmicutes, Bacteroidetes, Actinobacteria i Proteobacteria, to populacje drobnoustrojów różnią się u każdego z nas. Wpływ na to ma sposób porodu, w jaki przyszliśmy na świat (poród naturalny czy cesarskie cięcie), leki, jakie przyjmujemy i to, na co chorowaliśmy, ale także nasz styl życia, wiek i dieta. Prawidłowa mikrobiota pełni bardzo ważną rolę w zachowaniu homeostazy organizmu. Niektóre gatunki bakterii wykazują działanie ochronne, zapobiegając namnażaniu się drobnoustrojów patogennych. Mikrobiota posiada zdolność pobudzania komórek tworzących nabłonek do wytwarzania i wydzielania przeciwciał IgA oraz białek, które posiadają aktywność antybakteryjną. Mikroorganizmy zasiedlające jelita biorą udział w trawieniu, wytwarzają także niezbędne witaminy z grupy B (np. tiamina, biotyna, kwas foliowy) i witaminę K. ważnym elementem dbania o mikrobiotę przewodu pokarmowego jest dieta. Powinniśmy spożywać różnorodne pokarmy, a przede wszystkim duże ilości warzyw i owoców ,takich jak na przykład: korzeń cykorii, banany, suszone śliwki, fasola, brokuły, ale także produkty pełnoziarniste, takie jak: ryż niełuskany, makaronpełnoziarnisty, grube kasze (kasza pęczak, jaglana, gryczana), pieczywo pełnoziarniste, płatki jęczmienne i owsiane. Produkty z tych grup zawierają znaczne ilości błonnika pokarmowego, który nie jest trawiony przez enzymy naszego układu pokarmowego. Błonnik pełni w organizmie wiele ważnych funkcji, w tym m.in. moduluje skład mikrobioty jelit.

Kolejnym przykładem żywności, która ma istotne znaczenie dla zachowania prawidłowego funkcjonowania mikrobioty jelitowej są produkty fermentowane. Możemy wyróżnić produkty fermentowane mleczne oraz warzywne. Przykładami takich produktów są: kefir, niektóre jogurty, twarogi, ogórki kiszone i kapusta kiszona. Żywność fermentowana jest bardzo cennym źródłem bakterii fermentacji mlekowej, zawiera znaczne ilości tych korzystnych drobnoustrojów (na przykład bakterie z rodzaju Lactobacillus, Bifidobacterium).

 

Probiotyki działają na organizm ludzki w różnorodny sposób:

  • tworzą w obrębie przewodu pokarmowego barierę przeciw chorobotwórczym bakteriom;
  • pomagają przywrócić równowagę mikroflory jelitowej po antybiotykoterapii;
  • poprawiają trawienie i wchłanianie składników odżywczych z pokarmu;
  • stymulują pracę układu odpornościowego;
  • regulują pracę jelit.

 

Przedmiotem warsztatów oprócz prezentacji multimedialnej będzie posiew bakterii na szalkach petriego oraz prezentacja wcześniej wyhodowanych kolonii bakterii probiotycznych.