Projekty »
Bakteriofagi - naturalny czynnik regulujący liczebność populacji bakterii - czy tylko?
:: Projekt UP (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Innowacyjne Centrum Patologii i Terapii Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego (105 Wiwarium)
Adres: Lublin, ul. Głęboka 30
Bakterie są się dla nas coraz groźniejsze. Często zdarza się, że nie są skuteczne nawet najbardziej zaawansowane terapie antybiotykowe. Sytuacja wymaga podjęcia innych metod. A tak naprawdę wymaga powrotu do źródeł!
Antybakteryjny potencjał bakteriofagów znany był już na początku XX wieku, kiedy po raz pierwszy pojawiły się wzmianki o możliwości wykorzystania terapeutycznego wirusów patogennych dla bakterii. Wirusy te zostały odkryte niezależnie od siebie w drugiej dekadzie XX wieku przez Felixa Twort’a (1915) oraz Felixa d'Herelle (1917).
Nazwa bakteriofag oznacza dosłownie „zjadacze bakterii”. Czy bakteriofagi w rzeczywistości pożerają bakterie?
Pierwszy przypadek uleczenia wirusami zakażenia bakteryjnego, a konkretnie infekcję laseczką czerwonki, czyli siejącą śmierć dezynterią, miał miejsce w 1917 roku. Félix d’Hérelle był za to nominowany do nagrody Nobla, jednak ostatecznie jej nie otrzymał. Po zakończeniu drugiej wolny światowej do użytku zostały masowo wprowadzone antybiotyki, a ich prostsze zastosowanie oraz większa i regularna skuteczność spowodowała całkowite wyparcie terapii fagowej.
Dzisiaj do koncepcji leczenia wirusami coraz częściej się wraca. Antybiotyki wydają się skuteczne, ale bakterie potrafią się na nie uodparniać.
W porównaniu z terapią antybiotykami, fagi są tańsze, a na pewno nie mniej skuteczne. Ponadto leczenie fagami nie powoduje skutków ubocznych, bo działanie wirusów jest ściśle ukierunkowane i wybiórcze.