Zarejestruj

Projekty »

Biotesty jako narzędzie do badania jakości ekstraktów roślinnych

:: Projekt UP037 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy VII-VIII, szkoła ponadpodstawowa, studenci
Dla niepełnosprawnych
niedosłyszących
Forma prezentacji
ćwiczenia
Nauki i sztuki
nauki o Ziemi i środowisku
Przedmioty
biologia, ochrona środowiska, przyroda
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Agrobioinżynierii
Autorzy
dr hab., prof. uczelni Agata Święciło (kierownik),
dr hab., prof. uczelni Jolanta Joniec
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Czwartek 2024-09-19 09:00 - 10:00
Wolne miejsca: 20
Edycja zakończona
Czwartek 2024-09-19 10:00 - 11:00
Wolne miejsca: 20
Edycja zakończona
Czwartek 2024-09-19 11:00 - 12:00
Wolne miejsca: 20

Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - ul. S. Leszczyńskiego 7 (304)
Adres: Lublin, ul. S. Leszczyńskiego 7

Inne projekty w tym miejscu

Metody biologiczne oznaczania właściwości przeciwutleniających próbek materiału roślinnego dostarczają informacji nie tylko o potencjale antyoksydacyjnym próbek in vivo, ale także o ich metaboliźmie i biodostępności. Przykładem biotestu wykorzystywanego do badania właściwości antyoksydacyjnych próbek środowiskowych są testy wzrostowe bazujące na zmutowanych drożdżach o obniżonej aktywności systemu antyoksydacyjnego. Często w tego typu badaniach wykorzystuje się komórki mutantów Δsod1 (pozbawionych aktywności cytoplazmatycznej dysmutazy ponadtlenkowej) hodując je w pożywce hypertonicznej. W tych warunkach drożdże te nie rosną ale są żywe i zdolne do wznowienia wzrostu po dodaniu antyoksydantów zarówno syntetycznych jak i naturalnych (np. składników ekstraktów roślinnych). Wzrost drożdży można monitorować zarówno na pożywkach stałych jak i płynnych. W tym drugim wariancie często stosuje się reakcje barwną z resazuryną do szybkiej identyfikacji wyników pozytywnych, tj gęstych hodowli drożdży, uzyskanych po stymulacji fitozwiązkami o właściwościach antyoksydacyjnych.   

Ćwiczenia będą polegały na odczytaniu wyniku testu wzrostowego drożdży mającego na celu wykrycie substancji antyoksydacyjnych w różnych ekstraktach roślinnych oraz interpretacji uzyskanych wyników.

 

 

 

  • Foto
  • Foto
  • Foto