Projekty »
Biotesty jako narzędzie do badania jakości ekstraktów roślinnych
:: Projekt UP037 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - ul. S. Leszczyńskiego 7 (304)
Adres: Lublin, ul. S. Leszczyńskiego 7
Metody biologiczne oznaczania właściwości przeciwutleniających próbek materiału roślinnego dostarczają informacji nie tylko o potencjale antyoksydacyjnym próbek in vivo, ale także o ich metaboliźmie i biodostępności. Przykładem biotestu wykorzystywanego do badania właściwości antyoksydacyjnych próbek środowiskowych są testy wzrostowe bazujące na zmutowanych drożdżach o obniżonej aktywności systemu antyoksydacyjnego. Często w tego typu badaniach wykorzystuje się komórki mutantów Δsod1 (pozbawionych aktywności cytoplazmatycznej dysmutazy ponadtlenkowej) hodując je w pożywce hypertonicznej. W tych warunkach drożdże te nie rosną ale są żywe i zdolne do wznowienia wzrostu po dodaniu antyoksydantów zarówno syntetycznych jak i naturalnych (np. składników ekstraktów roślinnych). Wzrost drożdży można monitorować zarówno na pożywkach stałych jak i płynnych. W tym drugim wariancie często stosuje się reakcje barwną z resazuryną do szybkiej identyfikacji wyników pozytywnych, tj gęstych hodowli drożdży, uzyskanych po stymulacji fitozwiązkami o właściwościach antyoksydacyjnych.
Ćwiczenia będą polegały na odczytaniu wyniku testu wzrostowego drożdży mającego na celu wykrycie substancji antyoksydacyjnych w różnych ekstraktach roślinnych oraz interpretacji uzyskanych wyników.