Projekty »
Chcę schudnąć, ale jak to zrobić?
:: Projekt UM049 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Idź do prezentacji on-line |
Czy warto się odchudzać?
Nadwaga - nawet o kilka kilogramów zwiększa ryzyko rozwoju wielu chorób, jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze i prowadzi do wzrostu poziomu cholesterolu. Dbanie o szczupłą sylwetkę i sprawność fizyczną mogą ograniczyć rozwój tych chorób, a redukcja masy ciała może wydłużyć życie.
Otyłość powoduje nieustanny nacisk na niektóre stawy, zwłaszcza w okolicach kostek, kolan i bioder oraz na część biodrową kręgosłupa. W związku z tym stawy te ulegają szybszemu zużyciu, dochodzi też do ograniczeń ruchowych. Zmniejszenie masy ciała powoduje uczucie ulgi, takie samo, jak w przypadku zdjęcia ciężkiego bagażu z pleców.
Duży, wystający brzuch utrudnia oddychanie. Jest to też powodem niechęci do ćwiczeń. Poza tym nadwaga czy otyłość mogą czasami powodować zagrożenie podczas snu (bezdechy), zmniejszyć odporność na infekcje dróg oddechowych a w dłuższym czasie nieżyt oskrzeli i inne problemy z oddychaniem.
Umiejętność ponownego odzyskania i utrzymania dobrej kondycji może stanowić źródło dobrego zdrowia psychicznego.
Niezależnie od aktualnej kondycji trzeba zawsze pamiętać, że otyłość to większa praca dla serca, stawów, organów wewnętrznych, szczególnie wątroby, nerek i trzustki. Tak więc obniżenie masy ciała nawet o kilka czy kilkanaście kg odciąża pracę serca i innych organów.
Dla większości osób odchudzanie jest dużym problemem związanym z powstrzymywaniem uczucia głodu oraz ze zmianą dotychczasowych przyzwyczajeń. Dobrym rozwiązaniem jest skorzystanie z porad dietetyków i lekarzy, którzy mają duże doświadczenie i efekty w leczeniu.
Jeżeli chcesz schudnąć, bo jest to konieczne ze względów zdrowotnych i estetycznych, to trzeba uwierzyć, że jest to osiągalne. Trzeba zmienić swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe i zacząć stosować dietę, która polega na dostarczeniu wszystkich niezbędnych składników odżywczych, takich jak: węglowodany, białko, tłuszcz, witaminy, składniki mineralne w odpowiednich ilościach.
A szczegóły? Zapraszam na wykład.