Projekty »
Co ma likopen do pomidora?
:: Projekt UP (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Centrum Innowacyjno-Wdrożeniowe Nowych Technik i Technologii w Inżynierii Rolniczej (363)
Adres: Lublin, ul. Głęboka 28
Likopen to związek, który nadaje pomidorom czerwony kolor. Należy do grupy karotenoidów i jest silnym antyoksydantem, który pomaga nam radzić sobie z
wolnymi rodnikami. Dzięki temu może zapobiegać nowotworom i na różne sposoby wspomagać ich leczenie. Ten magiczny składnik pomidorów działa również
odmładzająco chroniąc skórę przed skutkami promieniowania UV (co zmniejsza fotostarzenie). Dodatkowo wspomaga odporność naszych komórek na
uszkodzenia i wzmacnia działanie witamin antyoksydacyjnych E i C, których aktywność jest ważna dla zachowania młodego wyglądu. Podczas trwania projektu
zostanie spektofotometrycznie określona zawartość likopenu w przetworach pomidorowych.