Zarejestruj

Projekty »

Co ma likopen do pomidora?

:: Projekt UP (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadpodstawowa
Forma prezentacji
doświadczenie
Nauki i sztuki
nauki biologiczne
Przedmioty
biologia, chemia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Inżynierii Produkcji
Autorzy
mgr inż. Emilia Osmólska (kierownik),
dr hab., prof. uczelni inż. Agnieszka Starek-Wójcicka, dr Marta Krajewska, dr inż. Agata Blicharz-Kania
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Wtorek 2022-09-13 09:00 - 10:00
Brak wolnych miejsc
Edycja zakończona
Wtorek 2022-09-13 10:00 - 11:00
Wolne miejsca: 10

Miejsce realizacji: Centrum Innowacyjno-Wdrożeniowe Nowych Technik i Technologii w Inżynierii Rolniczej (363)
Adres: Lublin, ul. Głęboka 28

Inne projekty w tym miejscu

Likopen to związek, który nadaje pomidorom czerwony kolor. Należy do grupy karotenoidów i jest silnym antyoksydantem, który pomaga nam radzić sobie z
wolnymi rodnikami. Dzięki temu może zapobiegać nowotworom i na różne sposoby wspomagać ich leczenie. Ten magiczny składnik pomidorów działa również
odmładzająco chroniąc skórę przed skutkami promieniowania UV (co zmniejsza fotostarzenie). Dodatkowo wspomaga odporność naszych komórek na
uszkodzenia i wzmacnia działanie witamin antyoksydacyjnych E i C, których aktywność jest ważna dla zachowania młodego wyglądu. Podczas trwania projektu
zostanie spektofotometrycznie określona zawartość likopenu w przetworach pomidorowych.