Zarejestruj

Projekty »

Co z tą twardością wody?

:: Projekt U042 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadpodstawowa
Forma prezentacji
doświadczenie, laboratorium
Nauki i sztuki
nauki biologiczne, nauki chemiczne
Przedmioty
biologia, chemia
Organizator
Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej
Wydział Chemii
Autorzy
dr hab. Dorota Gugała-Fekner (kierownik),
dr hab., prof. uczelni Jolanta Nieszporek, dr hab. Iwona Gęca, dr Wiesława Ćwikła-Bundyra
Terminy
Czas trwania projektu: 3 godz. (135 min.)
Edycja zakończona
Środa 2024-09-18 12:00 - 15:00
Wolne miejsca: 20

Miejsce realizacji: Wydział Chemii - Duża Chemia (312)
Adres: Lublin, Plac Marii Curie-Skłodowskiej 3

Inne projekty w tym miejscu

Twardość wody to parametr określający stopień jej zmineralizowania, czyli zawartości rozpuszczonych w niej soli wapnia, magnezu i innych metali. Jest więc zjawiskiem korzystnym z punktu widzenia prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Czy jednak taka woda jest pożądana w przemyśle i gospodarstwie domowym? Zdecydowanie nie! Używanie twardej wody wiąże się z ryzykiem zwiększonego odkładania się osadu kamiennego. Ten z kolei wpływa niekorzystnie na pracę różnych urządzeń, zwiększenie zużycia środków chemii gospodarczej (mydło, szampon, proszek do prania) a nawet na smak kawy i herbaty.

Celem projektu jest poznanie różnych rodzajów twardości wody, sposobów jej usuwania oraz praktyczne jej określenie metodą miareczkową.

Uczestnicy warsztatów będą mogli wykonać oznaczenie twardości wody ogólnej w różnych próbkach naturalnych (woda kranowa, przegotowana, przefiltrowana, studzienna i mineralna) metodą miareczkowania kompleksometrycznego. Przeprowadzone analizy będą więc doskonałą okazją do poznania zasad pracy laboratoryjnej w klasycznej chemii analitycznej oraz podstaw miareczkowania. Obecnie metody miareczkowania są zagadnieniem, które coraz częściej występuje w arkuszach maturalnych.

____________________________

Źródło zdjęcia: Anna z Pixabay.

 
  • Foto