Projekty »
Co z tą twardością wody?
:: Projekt U042 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 3 godz. (135 min.) |
Miejsce realizacji: Wydział Chemii - Duża Chemia (312)
Adres: Lublin, Plac Marii Curie-Skłodowskiej 3
Twardość wody to parametr określający stopień jej zmineralizowania, czyli zawartości rozpuszczonych w niej soli wapnia, magnezu i innych metali. Jest więc zjawiskiem korzystnym z punktu widzenia prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Czy jednak taka woda jest pożądana w przemyśle i gospodarstwie domowym? Zdecydowanie nie! Używanie twardej wody wiąże się z ryzykiem zwiększonego odkładania się osadu kamiennego. Ten z kolei wpływa niekorzystnie na pracę różnych urządzeń, zwiększenie zużycia środków chemii gospodarczej (mydło, szampon, proszek do prania) a nawet na smak kawy i herbaty.
Celem projektu jest poznanie różnych rodzajów twardości wody, sposobów jej usuwania oraz praktyczne jej określenie metodą miareczkową.
Uczestnicy warsztatów będą mogli wykonać oznaczenie twardości wody ogólnej w różnych próbkach naturalnych (woda kranowa, przegotowana, przefiltrowana, studzienna i mineralna) metodą miareczkowania kompleksometrycznego. Przeprowadzone analizy będą więc doskonałą okazją do poznania zasad pracy laboratoryjnej w klasycznej chemii analitycznej oraz podstaw miareczkowania. Obecnie metody miareczkowania są zagadnieniem, które coraz częściej występuje w arkuszach maturalnych.
____________________________