Zarejestruj

Projekty »

Cud miód

Projekt realizowany w trybie zdalnym (ONLINE)
:: Projekt UP (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadpodstawowa
Forma prezentacji
prezentacja multimedialna
Nauki i sztuki
rolnictwo i ogrodnictwo
Przedmioty
biologia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki
Autorzy
dr inż. Barbara Topyła (kierownik),
dr hab. Monika Kędzierska-Matysek, dr Anna Teter
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Wtorek 2021-09-21 10:00 - 11:00
Wolne miejsca: 60
Idź do prezentacji on-line

 

W prezentacji  „CUD MIÓD” zostanie omówione co to jest miód (nektarowy i spadziowy), jakie są etapy jego powstawania. Omówimy inne produkty pszczele, tj. mleczko pszczele, pyłek, pierzgę, propolis i jad pszczeli.

Następnie odpowiemy na pytania:

Jaki jest skład chemiczny miodu?

Czy miód jest kwaśny?

Ile waży litr miodu?

Jak odróżnić miody odmianowe?

Jak rozpoznać miód dojrzały, czy sfermentowany?

Czy lepszy miód płynny czy skrystalizowany?

Czy można miód podgrzewać?

Co to jest miód kremowany?

Jak prawidłowo przechowywać miód?

Czy miód można zamrozić?

Czy miód działa bakterobójczo?

Czy warto miód wprowadzić do jadłospisu?

Czy miód wpływa na urodę?

Czy produkty pszczele są składnikiem kosmetyków?

  • Foto