Projekty »
Cukry wokół nas
:: Projekt K044 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Interdyscyplinarne Centrum Badań Naukowych (ICBN 3.12)
Adres: Lublin, ul. Konstantynów 1J
Cukry inaczej sacharydy są substancjami naturalnie występującymi w organizmach żywych. Spełniają wiele funkcji m.in.: energetyczne, zapasowe, budulcowe. Cukry można podzielić na 3 grupy: monosacharydy, oligosacharydy i polisacharydy. Związki te różnią się strukturą i właściwościami chemicznymi. Cukry proste naturalnie mogą występować w owocach, miodzie, a także niektórych warzywach. Polisacharydy możemy znaleźć przede wszystkim w pełnoziarnistych produktach zbożowych, w kaszy gryczanej czy też w niektórych warzywach i suchych nasionach roślin strączkowych (groch, fasola, bób, soja, soczewica). Sacharydy złożone mogą być dłużej trawione w organizmie, a tym samym zapewniają uczucie sytości na dłuższy czas. Z tego też względu wydają się być lepszym wyborem w codziennej diecie niż cukry proste.
Ze względu na odmienne właściwości chemiczne sacharydów jesteśmy w stanie odróżnić je od siebie za pomocą specyficznych testów. Podczas warsztatów uczstnicy nauczą się jak wykrywać różne cukry przy pomocy odczynników chemicznych i akcesoriów laboratoryjnych. Pod okiem doświadczonych naukowców, młodzi badacze będą mieli możliwość wykonania samodzielnej identyfikacji cukrów.
Projekt przewidziany jest na dwie edycje po 10 osób w każdej grupie. Pierwsza grupa od godziny 12.00 do 12.45; druga grupa od godziny 13.00 do 13.45.