Projekty »
Czy musimy się bać tłuszczu w diecie?
:: Projekt UM (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Collegium Universum (S35)
Adres: Lublin, ul. dra Witolda Chodźki 1
Słyszymy ciągle, że tłuszczu trzeba unikać. Jednak to nie do końca jest prawda. Potrzebujemy go jak wszystkich innych składników pokarmowych. Musimy tylko pamiętać, że pewne tłuszcze mogą nam szkodzić, a inne wręcz ratują zdrowie. Dobry tłuszcz to taki, który zawiera kwasy tłuszczowe nienasycone (NNKT), wzmacniające odporność organizmu.
Tłuszcz dostarcza energii, ale jest też nośnikiem witamin, a także chroni je przed utlenieniem. Ponadto pomaga w trawieniu oraz ułatwia przyswajanie substancji odżywczych. W skład naszych pokarmów wchodzą tłuszcze uznawane za "gorsze" i "lepsze". To zależy od rodzaju kwasów tłuszczowych, z których są zbudowane.
Kwasy nasycone znajdują się głównie w tłuszczach stałych zwierzęcych i produktach pochodzenia zwierzęcego i zgodnie z obecnie obowiązującymi zaleceniami należy je w codziennej diecie ograniczyć, bo ich spożycie zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
Do NNKT zalicza się kwasy z grupy omega-6 i omega-3. Znajdują się one głównie w olejach jadalnych, tłustych rybach, ale też nasionach i orzechach. Są budulcem błony komórkowej, która przepuszcza w obie strony wszelkie krążące po organizmie substancje, np. do środka hormony, a na zewnątrz produkty przemiany materii. Odsuwają ryzyko miażdżycy i zawału serca, bo obniżają poziom złego cholesterolu LDL oraz regulują poziom triacylogliceroli we krwi. Ostatnie badania wykazały, że omega-3 mogą także zahamować rozwój komórek nowotworowych w niektórych typach raka, np. jelita grubego i sutka.
Celem naszego spotkania jest, oprócz przekazania wiedzy teoretycznej na temat tłuszczu w diecie, również pokazanie praktycznych doświadczeń związanych z wykrywaniem składników lipidowych w produktach spożywczych.