Zarejestruj

Projekty »

Czy oporność na antybiotyki może mieć źródło w tym co jemy?

:: Projekt UP064 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadpodstawowa, studenci
Forma prezentacji
wykład
Nauki i sztuki
nauki biologiczne
Przedmioty
biologia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Medycyny Weterynaryjnej
Autorzy
dr Przemysław Knysz (kierownik),
dr hab. Michał Gondek, dr Łukasz Drozd
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Poniedziałek 2023-09-18 11:00 - 12:00
Wolne miejsca: 20

Miejsce realizacji: Collegium Veterinarium (301)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 12

Inne projekty w tym miejscu

Oporność mikroorganizmów na substancje przeciwdrobnoustrojowe to problem z którym zmaga się cały świat. Prowadzi ona do problemów z terapią zakażeń wywołanych przez oporne drobnoustroje. Znanych jest wiele mechanizmów nabywania oporności, spośród których wyróżnić można takie w których jeden drobnoustrój przekazuje zdolność oporności na antybiotyki drugiemu drobnoustrojowi, często należącego nawet do innego rodzaju. Żywność pochodzenia zwierzęcego może stanowić wektor dla drobnoustrojów bytujących u nich przyżyciowo.

 

Czy oporność na antybiotyki faktycznie może rozprzestrzeniać się przez żywność?

Zapraszam na wykład.