Projekty »
Czy oporność na antybiotyki może mieć źródło w tym co jemy?
:: Projekt UP064 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Collegium Veterinarium (301)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 12
Oporność mikroorganizmów na substancje przeciwdrobnoustrojowe to problem z którym zmaga się cały świat. Prowadzi ona do problemów z terapią zakażeń wywołanych przez oporne drobnoustroje. Znanych jest wiele mechanizmów nabywania oporności, spośród których wyróżnić można takie w których jeden drobnoustrój przekazuje zdolność oporności na antybiotyki drugiemu drobnoustrojowi, często należącego nawet do innego rodzaju. Żywność pochodzenia zwierzęcego może stanowić wektor dla drobnoustrojów bytujących u nich przyżyciowo.
Czy oporność na antybiotyki faktycznie może rozprzestrzeniać się przez żywność?
Zapraszam na wykład.