Zarejestruj

Projekty »

Czy oporność na antybiotyki może mieć źródło w tym, co jemy?

:: Projekt UP (Szczegóły)
Adresaci
studenci
Forma prezentacji
prezentacja multimedialna, wykład
Nauki i sztuki
weterynaria
Przedmioty
biologia, medycyna
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Medycyny Weterynaryjnej
Autorzy
dr Przemysław Knysz (kierownik),
dr hab. Michał Gondek, dr Łukasz Drozd
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)

Miejsce realizacji: Collegium Veterinarium (301)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 12

Inne projekty w tym miejscu

 

Bakterie są wszędzie, również w żywności. Nie wszystkie są groźne, ale mogą posiadać zdolność oporności na działanie antybiotyków. Prowadzi ona do problemów z terapią zakażeń wywołanych przez oporne drobnoustroje, bo jak wiadomo, jest wiele mechanizmów nabywania oporności spośród których wyróżnić można takie w których jedna bakteria przekazuje zdolność oporności na antybiotyk innej bakterii.

 

Czy oporność na antybiotyki faktycznie może rozprzestrzeniać się przez żywność?