Projekty »
Czy powinniśmy się obawiać gorzkiego smaku? W jakim celu stosujemy gorzkie leki i jak one działają?
:: Projekt UM071 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.) |
Idź do prezentacji on-line |
Gorzki smak wielu pokarmów i leków sprawia, że nie często po nie sięgamy. Ma to swoje biologiczne uzasadnienie. W przyrodzie smak gorzki niesie zwykle informacje o zagrożeniu i ma pełnić funkcje ostrzegawczą. Nic dziwnego, że jest wyczuwalny już w bardzo niewielkim stężeniu. Związki gorzkie bardzo różnią się pod względem struktury chemicznej i są szeroko rozpowszechnione w przyrodzie. Do tego typu substancji zaliczyć możemy między innymi terpenoidy, w tym np. składniki olejków eterycznych czy irydoidy, związki siarkowe, alkaloidy, niektóre flawonoidy, ale również np. gorzkie cukry. Chociaż rośliny wytwarzają związki gorzkie jako mechanizm obronny, to nierzadko efekty oddziaływań tych substancji na organizmy zwierzęce wykraczają poza odstraszanie, a człowiek nauczył się wykorzystywać je na swoją korzyść.
Celem projektu jest zapoznanie słuchaczy ze znaczeniem prozdrowotnym związków o gorzkim smaku zawartych w roślinach. Omówione zostaną sposoby oddziaływania związków gorzkich na organizm człowieka, metody określania ich aktywności biologicznej, a także inne niż tylko wynikające z gorzkiego smaku aktywności biologiczne tych substancji pochodzenia naturalnego.
Związki gorzkie - Lubelski Festiwal Nauki_2023_Nauka dla Przyszłości <f381bf50.365.uml.edu.pl@emea.teams.ms>