Zarejestruj

Projekty »

Czym są superfoods – w poszukiwaniu egzotycznych i rodzimych żywnościowych superbohaterów

Projekt realizowany w trybie zdalnym (ONLINE)
:: Projekt UM082 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy V-VIII, szkoła ponadpodstawowa, studenci, rodzice, dziadek i babcia
Dla niepełnosprawnych
niepełnosprawnych ruchowo
Forma prezentacji
dyskusja, prezentacja multimedialna, wykład
Nauki i sztuki
nauki biologiczne, nauki farmaceutyczne, nauki medyczne
Przedmioty
biologia, chemia, ochrona zdrowia, przyroda
Organizator
Uniwersytet Medyczny w Lublinie
Wydział Farmaceutyczny
Autor
dr Magdalena Bartnik
Terminy
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.)
Edycja zakończona
Wtorek 2023-09-19 10:00 - 12:00
Wolne miejsca: 40
Idź do prezentacji on-line

Za popularnym od jakiegoś czasu i bardzo medialnym określeniem „superfoods”– super żywność, skrywają się przeważnie egzotyczne rośliny, których niezwykłe właściwości mają sprawić, że będziemy zdrowsi, pełni energii, szczuplejsi czy też bardziej odporni na stres.

Czy jednak superbohaterowie świata roślin muszą zawsze pochodzić z innych regionów świata? A co z roślinami, które stanowią codzienne składniki naszej diety? Dzięki nowemu spojrzeniu na pozornie zwyczajne warzywa i owoce może okazać się, że i one poprzez swoje cenne składniki wpisują się w definicję super żywności.  

Celem projektu jest zwrócenie uwagi na prozdrowotne i czasem wręcz lecznicze walory żywności pochodzenia roślinnego, dzięki którym zasługuje ona na popularne określenie „superfoods”. Pochodzi ona jak się przekonamy nie tylko z gatunków egzotycznych roślin, ale bardzo często z tych powszechnie znanych i używanych w naszej diecie. Projekt ma zachęcić do częstszego włączania rodzimej super żywności do naszego codziennego jadłospisu dzięki ukazaniu jej prozdrowotnego potencjału.

 

  • Foto