Projekty »
„Daj gryza, daj łyka”! Czy na pewno wiesz z czym to się je?
:: Projekt UM091 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Idź do prezentacji on-line |
Kontakt ze śliną drugiej osoby sprzyja przenoszeniu różnorodnych chorób zakaźnych, w tym wirusowych, bakteryjnych oraz grzybiczych. Jednym z najbardziej powszechnych zagrożeń jest ryzyko zakażenia wirusem opryszczki, który łatwo przenosi się przez ślinę. Istotną cechą wirusów opryszczki jest rozwój zakażenia latentnego, czyli trwającego przez całe życie osoby zakażonej oraz możliwość zarażania kolejnych osób. Innym przykładem jest wirus EBV, który jest przyczyną mononukleozy zakaźnej. Choroba ta, często określana jako „choroba pocałunków”, jest dość powszechna wśród dzieci i młodzieży. Oprócz wywoływania choroby przypominającej anginę, zakażenie wirusem EBV może zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów.
Celem projektu jest omówienie zagrożeń związanych z dzieleniem się jedzeniem i piciem z innymi osobami, zwłaszcza wśród uczniów w szkołach. W trakcie trwania zajęć omówimy zasady, których przestrzeganie może znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania i ochronić zdrowie zarówno nasze, jak i osób w naszym otoczeniu.