Zarejestruj

Projekty »

„Daj gryza, daj łyka”! Czy na pewno wiesz z czym to się je?

Projekt realizowany w trybie zdalnym (ONLINE)
:: Projekt UM091 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy V-VIII
Forma prezentacji
dyskusja, prezentacja multimedialna
Nauki i sztuki
nauki biologiczne, nauki medyczne
Przedmioty
biologia, medycyna
Organizator
Uniwersytet Medyczny w Lublinie
Wydział Lekarski
Autorzy
dr Halina Piecewicz-Szczęsna (kierownik),
Anna Brzyska, Natalia Domańska
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Piątek 2024-09-20 10:00 - 11:00
Wolne miejsca: 35
Idź do prezentacji on-line

Kontakt ze śliną drugiej osoby sprzyja przenoszeniu różnorodnych chorób zakaźnych, w tym wirusowych, bakteryjnych oraz grzybiczych. Jednym z najbardziej powszechnych zagrożeń jest ryzyko zakażenia wirusem opryszczki, który łatwo przenosi się przez ślinę. Istotną cechą wirusów opryszczki jest rozwój zakażenia latentnego, czyli trwającego przez całe życie osoby zakażonej oraz możliwość zarażania kolejnych osób. Innym przykładem jest wirus EBV, który jest przyczyną mononukleozy zakaźnej. Choroba ta, często określana jako „choroba pocałunków”, jest dość powszechna wśród dzieci i młodzieży. Oprócz wywoływania choroby przypominającej anginę, zakażenie wirusem EBV może zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów.

Celem projektu jest omówienie zagrożeń związanych z dzieleniem się jedzeniem i piciem z innymi osobami, zwłaszcza wśród uczniów w szkołach. W trakcie trwania zajęć omówimy zasady, których przestrzeganie może znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania i ochronić zdrowie zarówno nasze, jak i osób w naszym otoczeniu.