Projekty »
Dieta w demencji typu Alzheimera
:: Projekt UM (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Idź do prezentacji on-line |
Demencja typu Alzheimera to choroba neurodegeneracyjna, która rozwija się podstępnie. Myli się ją ze starczym zanikiem pamięci, ale w rzeczywiści jest to
postępująca choroba śmiertelna, uszkadzająca mózg.
Mózg jest organem nadrzędnym koordynującym pracę innych narządów i jest szczególnie wrażliwy na uszkodzenia oksydacyjne. Powodem jest obecność w
strukturze mózgu fosfolipidów bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W warunkach zachwianej homeostazy oksydacyjno- antyoksydacyjnej dochodzi do trwałych uszkodzeń mózgu. Stres oksydacyjny współuczestniczy w demencji typu Alzheimera dlatego ponieważ na chorobę tę nie ma skutecznego lekarstwa możemy ją spowolnić
odpowiednią dietą i farmakologią.
Uznaje się ze jest to dieta śródziemnomorska. Twierdzenie to popierają liczne badania, z których wynika że osoby będące na tej diecie mają mniejszą skłonność do zachorowania.