Zarejestruj

Projekty »

Dlaczego niektóre rosliny mają smak gorzki i jakie to ma znaczenie dla człowieka - czy powinniśmy sie obawiać gorzkiego smaku

Projekt realizowany w trybie zdalnym (ONLINE)
:: Projekt UM099 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy VII-VIII, szkoła ponadpodstawowa, rodzice
Dla niepełnosprawnych
niepełnosprawnych ruchowo, z innymi niepełnosprawnościami
Forma prezentacji
dyskusja, wykład
Nauki i sztuki
nauki biologiczne, nauki farmaceutyczne
Przedmioty
biologia, chemia, medycyna
Organizator
Uniwersytet Medyczny w Lublinie
Wydział Farmaceutyczny
Autor
dr Magdalena Bartnik
Terminy
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.)
Edycja zakończona
Wtorek 2024-09-17 11:00 - 13:00
Wolne miejsca: 29
Idź do prezentacji on-line

Szanowni Państwo,

Ze względu na gorzki smak niektórych pokarmów i leków pochodzenia naturalnego nie są one dla nas środkami pierwszego wyboru. W przyrodzie smak gorzki niesie zwykle informacje o zagrożeniu, ma pełnić funkcje ostrzegawczą, a więc wyczuwalny jest już w niewielkiej ilości, co ma swoje biologiczne uzasadnienie. Związki gorzkie bardzo różnią się pod względem struktury chemicznej i są szeroko rozpowszechnione w przyrodzie. Uważa się, że powstały jako wynik adaptacji roślin do zmiennych warunków środowiska. Chociaż rośliny wytwarzają związki gorzkie jako mechanizm obronny, to nierzadko efekty oddziaływań tych substancji na organizmy zwierzęce wykraczają poza odstraszanie, a człowiek nauczył się je wykorzystywać.

Celem projektu jest zapoznanie słuchaczy ze znaczeniem prozdrowotnym związków o gorzkim smaku zawartych w roślinach. Omówione zostaną sposoby oddziaływania związków gorzkich na organizm człowieka, metody określania ich aktywności biologicznej, a także inne niż tylko wynikające z gorzkiego smaku, aktywności biologiczne substancji pochodzenia naturalnego.

Zapraszam serdecznie!