Projekty »
Dlaczego niektóre rosliny mają smak gorzki i jakie to ma znaczenie dla człowieka - czy powinniśmy sie obawiać gorzkiego smaku
:: Projekt UM099 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.) |
Idź do prezentacji on-line |
Szanowni Państwo,
Ze względu na gorzki smak niektórych pokarmów i leków pochodzenia naturalnego nie są one dla nas środkami pierwszego wyboru. W przyrodzie smak gorzki niesie zwykle informacje o zagrożeniu, ma pełnić funkcje ostrzegawczą, a więc wyczuwalny jest już w niewielkiej ilości, co ma swoje biologiczne uzasadnienie. Związki gorzkie bardzo różnią się pod względem struktury chemicznej i są szeroko rozpowszechnione w przyrodzie. Uważa się, że powstały jako wynik adaptacji roślin do zmiennych warunków środowiska. Chociaż rośliny wytwarzają związki gorzkie jako mechanizm obronny, to nierzadko efekty oddziaływań tych substancji na organizmy zwierzęce wykraczają poza odstraszanie, a człowiek nauczył się je wykorzystywać.
Celem projektu jest zapoznanie słuchaczy ze znaczeniem prozdrowotnym związków o gorzkim smaku zawartych w roślinach. Omówione zostaną sposoby oddziaływania związków gorzkich na organizm człowieka, metody określania ich aktywności biologicznej, a także inne niż tylko wynikające z gorzkiego smaku, aktywności biologiczne substancji pochodzenia naturalnego.
Zapraszam serdecznie!