Zarejestruj

Projekty »

Dlaczego ryby mogą być składnikiem zdrowej diety?

:: Projekt UP (Szczegóły)
Adresaci
studenci
Forma prezentacji
wykład
Nauki i sztuki
nauki medyczne, weterynaria
Przedmioty
ochrona zdrowia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Medycyny Weterynaryjnej
Autorzy
dr hab. Renata Pyz-Łukasik (kierownik),
dr hab., prof. uczelni Waldemar Paszkiewicz, dr Michał Gondek, dr Monika Ziomek
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Wtorek 2022-09-13 11:00 - 12:00
Wolne miejsca: 40

Miejsce realizacji: Collegium Veterinarium (sala B)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 12

Inne projekty w tym miejscu

Ryby są zalecanym składnikiem diety zarówno profilaktycznej, jak i terapeutycznej. Wyniki badań składu chemicznego mięśni różnych gatunków ryb konsumpcyjnych wykazały, że ich wartość odżywcza jest zróżnicowana. W związku z tym wiedza w tym zakresie jest niezbędna do uzyskania optymalnych korzyści żywieniowych i terapeutycznych wynikających z konsumpcji ryb. Tematem wykładu jest porównanie wartości odżywczej ryb najczęściej spożywanych w Polsce.