Projekty »
Dużo mleka to dobrze, czy źle ?
:: Projekt UP115 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - Rektorat (27)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 13
Rosnąca w szybkim tempie liczba ludności zamieszkującej Ziemię stwarza konieczność permanentnego wzrostu produkcji żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Prowadzona od lat selekcja zwierząt użytkowych w kierunku maksymalizacji ich produkcyjności przy jednoczesnym, znaczącym obniżeniu kosztów jednostkowych wytworzenia różnych rodzajów żywności pochodzenia zwierzęcego doprowadziła do licznych patologii. Wprawdzie zwierzęta są w stanie zamienić ogromne ilości produktów roślinnych w wysokowartościowe białko i tłuszcz zwierzęcy, jednak proces ten ma szereg negatywnych konsekwencji zarówno dla samych zwierząt, jak i środowiska w którym produkcja jest prowadzona. Konsumenci nie zawsze zdają sobie sprawę z faktu, iż nadmierne obciążenie zwierząt wysoką wydajnością jest dla nich wręcz zabójcze, niezgodne z ogólnie przyjętymi zasadami etycznymi jak również zasadami funkcjonowania organizmów zwierząt w zakresie ich fizjologii i behawioru. Tego problemu dotyczy projekt, którego celem jest zaprezentowanie postronnym odbiorcom, osobom nie związanym zawodowo z chowem i hodowlą zwierząt uwarunkowań zachodzących pomiędzy intensywnością i efektywnością produkcji zwierzęcej a dobrostanem zwierząt i wpływem produkcji na środowisko. Na przykładzie bydła mlecznego omówione zostaną występujące w praktyce czynniki warunkujące poziom wydajności oraz komfortu psychofizycznego zwierząt, zagrożenia pojawiające się w tym zakresie oraz możliwości zrównoważenia i pogodzenia interesu producenta (właściciela) i samych zwierząt, które w szerokim zakresie od wieków zaspakajają potrzeby bytowe człowieka. Nie każdy zdaje sobie sprawę z faktu, że bardzo intensywne użytkowanie zwierząt maksymalizujące ich wydajność wymaga bardzo obfitego żywienia o wysokiej koncentracji białka i tłuszczu w podawanej paszy. To z kolei przekłada się na przeciążenie organizmu na różnych płaszczyznach i wystąpienie szeregu schorzeń, między innymi metabolicznych, zaburzenia zdolności rozrodczych, przeciążenie kończyn, kręgosłupa, itp.Wyniki dotychczasowych badań jednoznacznie wskazują na negatywne konsekwencje maksymalizacji produkcji zwierzęcej dla samych zwierząt, środowiska, w którym produkcja jest prowadzona oraz dla producentów, którzy muszą się liczyć z faktem, iż wysoka wydajność użytkowanych przez nich zwierząt może wbrew ich oczekiwaniom przynosić więcej problemów niż korzyści. Projekt będzie analizą i podsumowaniem wyżej wymienionych problemów z jednoczesną próbą poszukiwania optymalnych rozwiązań w zakresie podjętego w projekcie tematu.