Projekty »
Enzymy i ich zastosowanie w przemyśle spożywczym
:: Projekt K079 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.) |
Miejsce realizacji: Budynek Biotechnologii (B 313)
Adres: Lublin, ul. Konstantynów 1I (wjazd od strony parkingu przed Szpitalem)
Enzymy tzn. biokatalizatory są zaliczane do substancji dodatkowych i dodawane do żywności jako substancje pomocnicze. Celem ich zastosowania jest m.in. wydłużenie trwałości i poprawa jakości produktów żywnościowych lub usprawnienie procesów przetwórczych.
Enzymy mogą być izolowane z tkanek roślinnych (np. papaina, ficyna, bromelaina), zwierzęcych (np. podpuszczka, pepsyna i trypsyna) lub produkowane przez drobnoustroje (bakterie, drożdże, grzyby). Najczęściej, stosowane są enzymy pochodzenia mikrobiologicznego. Są one często używane w formie immobilizowanej, zwiększa to ich stabilność i powoduje możliwość wielokrotnego zastosowania.
W czasie warsztatu uczestnicy poznają metody immobilizacji enzymów lub mikroorganizmów i przykłady zastosowania enzymów w codziennym życiu.