Zarejestruj

Projekty »

Enzymy i ich zastosowanie w przemyśle spożywczym

:: Projekt K079 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadpodstawowa
Forma prezentacji
ćwiczenia, doświadczenie, laboratorium
Nauki i sztuki
nauki biologiczne, nauki o zdrowiu
Przedmioty
biologia, chemia
Organizator
Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II
Wydział Medyczny
Autor
dr hab., prof. uczelni inż. Andrea Baier
Terminy
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.)
Edycja zakończona
Wtorek 2024-09-17 10:00 - 12:00
Brak wolnych miejsc
Edycja zakończona
Wtorek 2024-09-17 12:00 - 14:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Budynek Biotechnologii (B 313)
Adres: Lublin, ul. Konstantynów 1I (wjazd od strony parkingu przed Szpitalem)

Inne projekty w tym miejscu

Enzymy tzn. biokatalizatory są zaliczane do substancji dodatkowych i dodawane do żywności jako substancje pomocnicze. Celem ich zastosowania jest m.in. wydłużenie trwałości i poprawa jakości produktów żywnościowych lub usprawnienie procesów przetwórczych.

Enzymy mogą być izolowane z tkanek roślinnych (np. papaina, ficyna, bromelaina), zwierzęcych (np. podpuszczka, pepsyna i trypsyna) lub produkowane przez drobnoustroje (bakterie, drożdże, grzyby). Najczęściej, stosowane są enzymy pochodzenia mikrobiologicznego. Są one często używane w formie immobilizowanej, zwiększa to ich stabilność i powoduje możliwość wielokrotnego zastosowania.

W czasie warsztatu uczestnicy poznają metody immobilizacji enzymów lub mikroorganizmów i przykłady zastosowania enzymów w codziennym życiu.