Zarejestruj

Projekty »

Jak produkować ekologiczne mleko?

:: Projekt UP (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy V-VIII, szkoła ponadpodstawowa
Dla niepełnosprawnych
niepełnosprawnych ruchowo
Forma prezentacji
prezentacja multimedialna, warsztat, wykład
Nauki i sztuki
nauki biologiczne
Przedmioty
biologia, ochrona środowiska, rolnictwo
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki
Autorzy
dr inż. Piotr Stanek (kierownik),
dr hab. inż. Ewa Januś
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Wtorek 2022-09-13 11:00 - 12:00
Wolne miejsca: 30

Miejsce realizacji: Collegium Agronomicum II (4)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 15

Inne projekty w tym miejscu

Rolnictwo ekologiczne stanowi najbardziej przyjazną środowisku produkcję rolniczą, gdyż w tym systemie gospodarstwo funkcjonuje jako organizm z zamkniętym obiegiem materii i składników pokarmowych. Wzrost zainteresowania jakością produktów żywnościowych, zdrowym trybem życia, dobrostanem zwierząt oraz stanem środowiska naturalnego sprawia, że popyt na produkty ekologiczne zwiększa się.

Chów bydła mlecznego metodami ekologicznymi wymaga zapewnienia zwierzętom komfortu i dobrostanu w stopniu wyższym niż w chowie konwencjonalnym. Stąd szereg uregulowań dotyczy odpowiedniej technologii i systemów utrzymania oraz kształtowania środowiska wewnątrz pomieszczeń inwentarskich. Zwierzętom należy zapewnić możliwość przyjmowania wszystkich naturalnych pozycji oraz wykonywania wszystkich naturalnych ruchów. Potrzebują one zatem wystarczającej przestrzeni do stania w naturalnej pozycji, łatwego kładzenia się, przeciągania, obracania się i czyszczenia.

Jak podaje Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich obecnie spośród przeszło 11 tys. krów utrzymywanych w polskich gospodarstwach ekologicznych jedynie od niespełna 6,5 tys. szt. pozyskuje się mleko, które jest sprzedawane jako ekologiczne.

W trakcie wykładu zostaną zaprezentowane najważniejsze zasady, których należy przestrzegać w ekologicznym chowie bydła i w produkcji mleka.