Projekty »
Jak się poruszać w gąszczu wędlin?
:: Projekt UP180 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - Rektorat (122)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 13
Celem wykładu jest zwrócenie uwagi na jakość oferowanych konsumentom wędlin oraz zwiększenie świadomości konsumenta (poprzez przekazanie informacji i praktycznych porad dotyczących m.in.: cech, na które należy zwrócić uwagę przy zakupie, jak wybierać produkty o wysokiej jakości), a także promowanie odpowiedzialnych zachowań mogących wpłynąć na zmniejszenie ryzyka zdrowotnego oraz dokonywania trafnych wyborów przy zakupie żywności. Poza tym celem jest kształtowanie postawy odpowiedzialności za obecny i przyszły stan środowiska oraz gotowości do działań na rzecz zrównoważonego rozwoju. Dostęp do wystarczającej ilości żywności, bezpiecznej i odpowiedniej pod względem wartości odżywczych, ma kluczowe znaczenie dla życia i zachowania dobrego stanu zdrowia konsumentów. Współczesny konsument mając do dyspozycji ogromną masę różnego rodzaju wędlin stoi przed trudnym zadaniem dokonania wyboru właściwego produktu. Dylematy przy podejmowaniu decyzji o zakupie obejmują między innymi takie zagadnienia jak: jakość produktu, jego skład, markę, popularność na rynku, modę i reklamę, cechy i wygląd opakowania i wiele innych dodatkowych czynników, którymi kieruje się klient. Jednym z podstawowych kryteriów wyboru produktów żywnościowych jest ich cena. Ten element okazuje się być jednym z najważniejszych czynników przy podejmowaniu decyzji zakupowych. Zdecydowanie mniej uwagi konsument zwraca na jakość oferowanych produktów. Panuje powszechne przekonanie o wysokiej jakości polskiej żywności. Niestety wysoka jakość produktów żywnościowych dotyczy niewielkiej części sektora żywnościowego. Aktualnie na rynku wędlin mamy do czynienia z problemem systematycznego pogarszania się ich jakości.