Projekty »
Jak smakuje cukier? Czy każdy cukier jest słodki?
:: Projekt UM153 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Collegium Pathologicum (Aula Collegium Pathologicum (górna))
Adres: Lublin, ul. dra Kazimierza Jaczewskiego 8
Zamiłowanie do spożywania słodkich pokarmów jest tematem bardzo powszechnym w społeczeństwie. Słodycze traktowane są jako pewnego rodzaju „nagroda”. Związane jest to z wytwarzaniem przez układ nerwowy tzw. hormonów szczęścia czyli dopaminy i endorfin w wyniku zetknięcia bodźca o charakterze słodkim z receptorami organizmu. Za odbieranie słodkich wrażeń smakowych odpowiada głównie język stanowiący pewnego rodzaju „mapę smakową”. Podczas tego wykładu dowiesz się, w jaki sposób dochodzi do odczuwania smaku słodkiego oraz co to jest sygnalizacja wrażeń smakowych.
Cukry w diecie występują w wielu formach m.in. jako: cukry proste, dwucukry, wielocukry, cukry wolne (zewnętrzne niemleczne), cukry wewnętrzne oraz cukry zawarte w mleku. Spożywanie produktów o charakterze słodkim ma znaczący wpływ na stan uzębienia oraz rozwój próchnicy. Ale czy każdy cukier należy traktować jako szkodliwy? Przedstawimy, które cukry mają destrukcyjny wpływ na uzębienie oraz wyjątki od tej zasady. Podczas tego wykładu pozyskasz wiedzę, jakich produktów spożywczych należy unikać aby jak najdłużej utrzymać zdrowy stan uzębienia i jamy ustnej.
W części warsztatowej samodzielnie sprawdzisz i zważysz jak dużo cukru jest ukrytego w produktach, które nie kojarzą się z jego zawartością!
Serdecznie zapraszamy na prezentację z odrobiną słodyczy.