Zarejestruj

Projekty »

Jak smakuje cukier? Czy każdy cukier jest słodki?

:: Projekt UM (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy V-VIII
Forma prezentacji
prezentacja multimedialna, warsztat, wykład
Nauki i sztuki
nauki medyczne
Przedmioty
biologia, chemia, medycyna
Organizator
Uniwersytet Medyczny w Lublinie
Wydział Lekarsko-Dentystyczny
Autorzy
prof. dr hab. Renata Chałas (kierownik),
lek. dent. Aleksandra Kędziora, lek. Krystian Ciechański, lek. dent. Paweł Maksymiuk
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Czwartek 2022-09-15 09:00 - 10:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Uniwersyteckie Centrum Stomatologii w Lublinie (Aula A)
Adres: Lublin, ul. Doktora Witolda Chodźki 6

Inne projekty w tym miejscu

Zamiłowanie do spożywania słodkich pokarmów jest tematem bardzo powszechnym w społeczeństwie. Słodycze traktowane są jako pewnego rodzaju „nagroda”. Związane jest to z wytwarzaniem przez układ nerwowy tzw. hormonów szczęścia czyli dopaminy i endorfin w wyniku zetknięcia bodźca o charakterze słodkim z receptorami jamy ustnej. Za odbieranie słodkich wrażeń smakowych odpowiada głównie język stanowiący pewnego rodzaju „mapę smakową”. Podczas tego wykładu dowiesz się skąd mózg wie, że właśnie jesz coś słodkiego oraz co to jest sygnalizacja wrażeń smakowych.
Cukry w diecie występują w wielu formach m.in. jako: cukry proste, dwucukry, wielocukry, cukry wolne (zewnętrzne niemleczne), cukry wewnętrzne oraz cukry zawarte w mleku. Spożywanie produktów o charakterze słodkim ma znaczący wpływ na stan uzębienia oraz rozwój próchnicy. Ale czy każdy cukier należy traktować jako szkodliwy? Przedstawimy rodzaje cukrów oraz wskażemy te, które mają destrukcyjny wpływ na uzębienie, a także wyjątki od tej zasady. Podczas tego projektu pozyskasz wiedzę jakich produktów spożywczych należy unikać aby jak najdłużej utrzymać zdrowy stan uzębienia i jamy ustnej.

Serdecznie zapraszamy na prezentację z odrobiną słodyczy.