Projekty »
Jak tworzyć własne odmiany Kombuchy
:: Projekt K108 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Edycja zakończona Wtorek 2024-09-17 13:00 - 14:00Wolne miejsca: 20 Realizacja projektu w innym miejscu - Interdyscyplinarne Centrum Badań Naukowych (ICBN 2.13) |
Zapraszamy na wyjątkowe warsztaty prowadzone przez młode pasjonatki nauki, podczas których odkryjemy tajniki produkcji KOMBUCHY. KOMBUCHA jest to napój na bazie herbaty, któremu przypisuje się właściwości przeciwutleniające, prebiotyczne, antyproliferacyjne i przeciwdrobnoustrojowych. Napój ten zyskuje coraz większą popularność ze względu na łatwość przygotowania i cenny skład biochemiczny.
W trakcie zajęć wyjaśnimy czym są symbiotyczne kultury bakterii i drożdży wchodzące w skład grzybka herbacianego (tybetańskiego), na czym polega proces fermentacji, który zachodzi w trakcie przygotowania KOMBUCHY, a także przedstawimy fakty i mity dotyczące tego napoju. W ramach warsztatów każdy z uczestników będzie mógł samodzielnie przygotować KOMBUCHĘ, a następnie zabrać ją ze sobą do domu.