Zarejestruj

Projekty »

Jak tworzyć własne odmiany Kombuchy

:: Projekt K108 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy V-VIII, szkoła ponadpodstawowa, studenci
Forma prezentacji
ćwiczenia, warsztat
Nauki i sztuki
nauki biologiczne, nauki o zdrowiu
Przedmioty
biologia, chemia
Organizator
Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II
Wydział Medyczny
Autorzy
mgr inż. Kinga Ożga (kierownik),
dr Ilona Sadok, dr Agnieszka Krzyszczak, mgr Ilona Jonik
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)

Zapraszamy na wyjątkowe warsztaty prowadzone przez młode pasjonatki nauki, podczas których odkryjemy tajniki produkcji KOMBUCHY. KOMBUCHA jest to napój na bazie herbaty, któremu przypisuje się właściwości przeciwutleniające, prebiotyczne, antyproliferacyjne i przeciwdrobnoustrojowych. Napój ten zyskuje coraz większą popularność ze względu na łatwość przygotowania i cenny skład biochemiczny.

 

W trakcie zajęć wyjaśnimy czym są symbiotyczne kultury bakterii i drożdży wchodzące w skład grzybka herbacianego (tybetańskiego), na czym polega proces fermentacji, który zachodzi w trakcie przygotowania KOMBUCHY, a także przedstawimy fakty i mity dotyczące tego napoju. W ramach warsztatów każdy z uczestników będzie mógł samodzielnie przygotować KOMBUCHĘ, a następnie zabrać ją ze sobą do domu.