Projekty »
Jak złapać enzym?
:: Projekt K110 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 3 godz. (135 min.) |
Miejsce realizacji: Budynek Biotechnologii (B 407)
Adres: Lublin, ul. Konstantynów 1I (wjazd od strony parkingu przed Szpitalem)
Enzymy to białkowe katalizatory bez których nie byłoby możliwe życie. Współczesny przemysł również nie jest w stanie się bez nich obejść. Produkcja biopaliw, przemysł spożywczy, paszowy, papierniczy, tekstylny, chemiczny, kosmetyczny, ochrona środowiska a nawet farmacja wykorzystują enzymy do produkcji związków bioaktywnych.
Z pomocą przychodzi tu biotechnologia, której ważnym działem jest otrzymywanie i zastosowanie w praktyce immobilizowanych (unieruchomionych) enzymów. W przemyśle i w preparatyce laboratoryjnej immobilizowane enzymy stosuje się w formie różnego typu bioreaktorów – najprostszym z nich jest kolumna wypełniona biokatalizatorem.
Warsztaty będą dotyczyły metod immobilizacji enzymów – omówione zostaną teoretycznie sposoby i znaczenie immobilizacji w biotechnologii. W części praktycznej uczestnicy samodzielnie przeprowadzą immobilizację laktazy na alginianie sodowym. Celem ćwiczenia będzie otrzymanie mleka bezlaktozowego. Skuteczność działania „minibioreaktora” zostanie sprawdzona za pomocą reakcji biochemicznych.