Zarejestruj

Projekty »

Jak złapać enzym?

:: Projekt K110 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadpodstawowa
Forma prezentacji
doświadczenie
Nauki i sztuki
nauki biologiczne
Przedmioty
biologia, chemia
Organizator
Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II
Wydział Medyczny
Autor
dr Elżbieta Kochanowicz
Terminy
Czas trwania projektu: 3 godz. (135 min.)
Edycja zakończona
Środa 2024-09-18 09:00 - 12:00
Wolne miejsca: 10
Edycja zakończona
Środa 2024-09-18 12:00 - 15:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Budynek Biotechnologii (B 407)
Adres: Lublin, ul. Konstantynów 1I (wjazd od strony parkingu przed Szpitalem)

Inne projekty w tym miejscu

Enzymy to białkowe katalizatory bez których nie byłoby możliwe życie. Współczesny przemysł również nie jest w stanie się bez nich obejść. Produkcja biopaliw, przemysł spożywczy, paszowy, papierniczy, tekstylny, chemiczny, kosmetyczny, ochrona środowiska a nawet farmacja wykorzystują enzymy do produkcji związków bioaktywnych. 

 Z pomocą przychodzi tu biotechnologia, której ważnym działem  jest otrzymywanie i zastosowanie w praktyce immobilizowanych (unieruchomionych) enzymów. W przemyśle i w preparatyce laboratoryjnej immobilizowane enzymy stosuje się w formie różnego typu bioreaktorów – najprostszym z nich jest kolumna wypełniona biokatalizatorem.

Warsztaty będą dotyczyły metod immobilizacji enzymów – omówione zostaną teoretycznie sposoby i znaczenie immobilizacji w biotechnologii. W części praktycznej uczestnicy samodzielnie przeprowadzą immobilizację laktazy na alginianie sodowym. Celem ćwiczenia będzie otrzymanie mleka bezlaktozowego. Skuteczność działania „minibioreaktora” zostanie sprawdzona za pomocą reakcji biochemicznych.