Projekty »
Jaki robak żyje w mięsie ?
:: Projekt UP (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.) |
Miejsce realizacji: Collegium Veterinarium (501)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 12
Włośnica jest pasożytniczą chorobą zoonotyczną wywoływaną przez nicienie z rodzaju Trichinella. Włosień jest pasożytem kosmopolitycznym, który może
występować u człowieka, większości ssaków, niektórych gatunków ptaków. Cały cykl rozwojowy pasożyta odbywa się u jednego żywiciela, który zaraża się
drogą pokarmową. Człowiek zaraża się najczęściej zjadając niebadane mięso i wyroby mięsne pochodzące od wrażliwych na pasożyta zwierząt. Włośnica jest
chorobą zwalczaną z urzędu i niektórych gatunków zwierząt rzeźnych (świnia, nutria, koniowate) i dzikich (dziki i niedźwiedzie) jest obowiązek jej badania. Na
części wykładowej przedstawiona zostanie biologia pasożyta, drogi transmisji i procedura badania i wykrywania włośni.W części laboratoryjnej słuchacze będą uczestniczyć w procedurze wytrawiania włośni. Pokazane zostaną pod trichinoskopem projekcyjnym wytrawione w trakcie pokazu włośnie, omówione zostaną zagrożenia związane ze zjedzeniem niebadanego na włośnie mięsa zwierząt zarażonych i objawy jakie mogą towarzyszyć chorobie. Przedstawiona zostanie także sytuacja epizootyczna w w kraju i na świecie dotycząca tej jednostki chorobowej.