Projekty »
Jaki robak żyje w mięsie ?
:: Projekt UP191 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.) |
Miejsce realizacji: Collegium Veterinarium (sala A)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 12
Włośnica jest pasożytniczą chorobą zoonotyczną wywoływaną przez nicienie z rodzaju Trichinella. Włosień jest pasożytem kosmopolitycznycm, który może występować u człowieka, większości ssaków i niektórych gatunków ptaków. Cały cykl rozwojowy pasożyta odbywa się u jednego żywiciela, który zaraza się drogą pokarmową. Człowiek zaraża się najczęściej zjadając niebadane mięso i i wyroby mięsne pochodzące od wrażliwych na pasożyta zwierząt. Włośnica jest chorobą podlegającą obowiązkowemu badaniu u niektórych zwierząt rzeźnych (świnia, nutria, koniowate) i dzikich (dziki i niedźwiedzie). Na części wykładowej przedstawiona zostanie biologia pasożyta, drogi transmisji, procedura badania i wykrywania włośni. W części laboratoryjnej słuchacze będą uczestniczyć w procedurze badania i wykrywania włośni. Pokazane zostaną pod trychinoskopem projekcyjnym wytrawione w trakcie pokazu włośnie, omówione zostaną zagrożenia związane ze zjedzeniem niebadanego na włośnie mięsa i objawy jakie mogą towarzyszyć chorobie u ludzi wywołane przez włośnicę. Przedstawiona zostanie sytuacja epizootyczna w kraju i na świecie dotycząca tej jednostki chorobowej.