Zarejestruj

Projekty »

Jaki robak żyje w mięsie ?

:: Projekt UP191 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy VII-VIII, szkoła ponadpodstawowa, studenci
Forma prezentacji
dyskusja, laboratorium, pokaz, prezentacja multimedialna, wykład
Nauki i sztuki
nauki biologiczne, nauki medyczne, nauki o bezpieczeństwie, weterynaria
Przedmioty
biologia, medycyna, ochrona środowiska, ochrona zdrowia, rolnictwo
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Medycyny Weterynaryjnej
Autorzy
dr Zbigniew Bełkot (kierownik),
Agnieszka Chmielowiec, Weronika Broda
Terminy
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.)

Miejsce realizacji: Collegium Veterinarium (sala A)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 12

Inne projekty w tym miejscu

Włośnica jest pasożytniczą chorobą zoonotyczną wywoływaną przez nicienie z rodzaju Trichinella. Włosień jest pasożytem kosmopolitycznycm, który może występować u człowieka, większości ssaków i niektórych gatunków ptaków. Cały cykl rozwojowy pasożyta odbywa się u jednego żywiciela, który zaraza się drogą pokarmową. Człowiek zaraża się najczęściej zjadając niebadane mięso i i wyroby mięsne pochodzące od wrażliwych na pasożyta zwierząt. Włośnica jest chorobą podlegającą obowiązkowemu badaniu u niektórych zwierząt rzeźnych (świnia, nutria, koniowate) i dzikich (dziki i niedźwiedzie). Na części wykładowej przedstawiona zostanie biologia pasożyta, drogi transmisji, procedura badania i wykrywania włośni. W części laboratoryjnej słuchacze będą uczestniczyć w procedurze badania i wykrywania włośni. Pokazane zostaną pod trychinoskopem projekcyjnym wytrawione w trakcie pokazu włośnie, omówione zostaną zagrożenia związane ze zjedzeniem niebadanego na włośnie mięsa i objawy jakie mogą towarzyszyć chorobie u ludzi wywołane przez włośnicę. Przedstawiona zostanie sytuacja epizootyczna w kraju i na świecie dotycząca tej jednostki chorobowej.

  • Foto