Zarejestruj

Projekty »

Jedz zdrowo, kolorowo

Projekt realizowany w trybie zdalnym (ONLINE)
:: Projekt UM169 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy V-VI (P5-6)
Dla niepełnosprawnych
niepełnosprawnych ruchowo
Forma prezentacji
prezentacja multimedialna
Nauki i sztuki
nauki biologiczne, nauki medyczne
Przedmioty
biologia
Organizator
Uniwersytet Medyczny w Lublinie
Wydział Lekarski
Autorzy
dr Halina Piecewicz-Szczęsna (kierownik),
dr Anna Mróz
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Poniedziałek 2023-09-18 15:00 - 16:00
Wolne miejsca: 35
Idź do prezentacji on-line

Celem projektu jest zapoznanie uczniów szkół z podstawowymi zagadnieniami dotyczącymi stosowania prawidłowej diety, która ma bezpośredni wpływ na rozwój i stan zdrowia dzieci i młodzieży. Zachęcimy dzieci do spożywania większej ilości warzyw i owoców. Opowiemy  o tym, że kolor warzyw i owoców determinują różne związki organiczne, istotne dla funkcjonowania roślin. Podkreślimy, że mają one znaczenie dla człowieka, bo każdy kolor cechuje się innym, prozdrowotnym działaniem.

Temat jest aktualny, ponieważ częstość występowania nadwagi i otyłości w państwach rozwiniętych stale wzrasta i obecnie jest jednym z najpowszechniej występujących problemów zdrowotnych związanych ze stylem życia. W dzisiejszych czasach mówi się już o epidemii otyłości, a według szacunków WHO na świecie aż 650 mln ludzi cierpi na to schorzenie. Dlatego też poprzez naszą prezentację pragniemy pokazać, że każdy, stosując zbilansowaną dietę i regularną aktywność fizyczną, może sam zadbać o swoje zdrowie. Podczas prezentacji przedstawimy poszczególne składowe piramidy zdrowego żywienia, omówimy każdą z grup składników zawartych w przyjmowanych przez nas produktach i prawidłowe proporcje posiłków, a także przedstawimy kilka ciekawostek na temat zawartości cukru w ulubionych napojach dzieci. Tematem przewodnim zajęć jednak będzie pozytywny wpływ pokarmu na nasz stan zdrowia z uwzględnieniem jego koloru.