Zarejestruj

Projekty »

Kiedy moda a kiedy konieczność - o diecie bezglutenowej słów kilka

:: Projekt UM173 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadpodstawowa, rodzice
Forma prezentacji
prezentacja multimedialna
Nauki i sztuki
nauki biologiczne, nauki medyczne, nauki o zdrowiu
Przedmioty
biologia, medycyna, ochrona zdrowia, przyroda
Organizator
Uniwersytet Medyczny w Lublinie
Wydział Lekarski
Autorzy
dr Anna Rakuś-Kwiatosz (kierownik),
prof. dr hab. Beata Kulik-Rechberger, lek. Magdalena Dubel
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Wtorek 2023-09-19 11:00 - 12:00
Wolne miejsca: 10

Miejsce realizacji: Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Lublinie (Aula)
Adres: Lublin, ul. prof. Antoniego Gębali 6

Inne projekty w tym miejscu

Produkty zawierające gluten, będące popularnym źródło węglowodanów złożonych, były od zawsze stałym składnikiem diety człowieka. Obecnie coraz więcej osób wybiera dietę bezglutenową, często bez szczególnych wskazań medycznych i bez konsultacji z lekarzem czy dietetykiem. Wśród popularnych motywów spotyka się: chęć redukcji masy ciała, potrzebę „oczyszczenia organizmu”, poprawy samopoczucia, a nawet zdrowia psychicznego. Trzeba jednak odpowiedzieć na pytanie: komu eliminacja glutenu może przynieść korzyści zdrowotne? A może wszyscy powinniśmy wyłączyć gluten z diety? Wskazaniem do diety bezglutenowej są choroby glutenozależne. Wyróżniamy trzy grupy zaburzeń: choroby z autoimmunizacji (celiakia, choroba Duhringa), alergiczne (alergia na pszenicę) i zaburzenia bez podłoża alergicznego ani autoimmunologicznego (nieceliakalna nadwrażliwość na gluten). Celiakia występuje u około 1 % populacji, jednak uważa się, że ze względu na postaci niemą czy latentną, liczba chorych pozostaje niedoszacowana. Częstość występowania alergii na gluten jest niższa i dotyczy około 0,1 % osób. Wydaje się, że nieceliakalna nadwrażliwość na gluten występuje częściej niż celiakia, jednak ze względu na brak ujednoliconego schematu diagnostycznego trudno uzyskać wiarygodne dane. Celem prezentacji będzie omówienie zaburzeń, których leczenie obejmuje eliminację żywności zawierającej gluten, oraz wyjaśnienie braku wskazań do wprowadzania diety bezglutenowej w populacji ludzi zdrowych.