Projekty »
„Kolorowe zdrowie” na talerzu dziecka
:: Projekt UM183 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Collegium Maximum (302)
Adres: Lublin, ul. Stanisława Staszica 4/6
Dieta dzieci powinna zawierać odpowiednią ilość substancji odżywczych (białek, węglowodanów i tłuszczów), witamin oraz soli mineralnych. Posiłki w diecie należy komponować atrakcyjne pod względem smaku i barwy, aby zachęcały do jedzenia. Pełnowartościowa przekąska to inwestycja w zdrową przyszłość dziecka, zwiększająca jego szanse na prawidłowy rozwój fizyczny i psychiczny. Racjonalne odżywianie dzieci pomaga zapobiec problemom z utrzymaniem prawidłowej masy ciała w dorosłym życiu. Dobra przekąska powinna być przede wszystkim zdrowa, a także mała, lekkostrawna, oryginalna i sprawiać dzieciom radość z jedzenia.
Cel projektu:
- Zapoznanie dzieci z wybranymi składnikami zdrowej diety (witaminy, mikroelementy).
- Przedstawienie propozycji zdrowych przekąsek owocowo-warzywnych.
- Wspólne przygotowanie z dziećmi zdrowych przekąsek.
Forma projektu - interaktywna
Plan spotkania
- Podział dzieci na 3 grupy (możliwy wybór losowy).
- Każda grupa dostaje składniki oraz instrukcję obrazkową do przygotowania jednej z 3 przekąsek (sałatka owocowo-warzywna, chipsy warzywne z dipem jogurtowo-ziołowym, arbuzowe lizaki z koktajlem owocowym).
- Konsumpcja przekąsek oraz przedstawienie dzieciom znaczenia dla zdrowia witamin i mikroelementów, które zawierają składniki przekąsek.
Projekt jest skierowany do dzieci w okresie przedszkolnym 5-6 lat (przedszkole, zerówka)