Zarejestruj

Projekty »

„Kolorowe zdrowie” na talerzu dziecka

:: Projekt UM183 (Szczegóły)
Adresaci
przedszkole
Dla niepełnosprawnych
z innymi niepełnosprawnościami
Forma prezentacji
doświadczenie, pokaz
Nauki i sztuki
nauki medyczne
Przedmioty
medycyna, ochrona zdrowia
Organizator
Uniwersytet Medyczny w Lublinie
Wydział Nauk o Zdrowiu
Autorzy
dr hab. Anna Bednarek (kierownik),
dr Anna Bodajko-Grochowska, dr Kinga Augustowska-Kruszyńska, dr Anna Szulc, Agata Ogrodnik (student), Filip Pastuszuk (student), mgr Angelika Kucharzyk (studentka - studia doktorskie, lek. Adrianna Serwin (studentka - studia doktorskie
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Środa 2023-09-20 10:00 - 11:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Collegium Maximum (302)
Adres: Lublin, ul. Stanisława Staszica 4/6

Inne projekty w tym miejscu

Dieta dzieci powinna zawierać odpowiednią ilość substancji odżywczych (białek, węglowodanów i tłuszczów), witamin oraz soli mineralnych. Posiłki w diecie należy komponować atrakcyjne pod względem smaku i barwy, aby zachęcały do jedzenia. Pełnowartościowa przekąska to inwestycja w zdrową przyszłość dziecka, zwiększająca jego szanse na prawidłowy rozwój fizyczny i psychiczny. Racjonalne odżywianie dzieci pomaga zapobiec problemom z utrzymaniem prawidłowej masy ciała w dorosłym życiu. Dobra przekąska powinna być przede wszystkim zdrowa, a także mała, lekkostrawna, oryginalna i sprawiać dzieciom radość z jedzenia.

Cel projektu:

  1. Zapoznanie dzieci z wybranymi składnikami zdrowej diety (witaminy, mikroelementy).
  2. Przedstawienie propozycji zdrowych przekąsek owocowo-warzywnych.
  3. Wspólne przygotowanie z dziećmi zdrowych przekąsek.

Forma projektu - interaktywna

Plan spotkania

  1. Podział dzieci na 3 grupy (możliwy wybór losowy).
  2. Każda grupa dostaje składniki oraz instrukcję obrazkową do przygotowania jednej z 3 przekąsek (sałatka owocowo-warzywna, chipsy warzywne z dipem jogurtowo-ziołowym, arbuzowe lizaki z koktajlem owocowym).
  3. Konsumpcja przekąsek oraz przedstawienie dzieciom znaczenia dla zdrowia witamin i mikroelementów, które zawierają składniki przekąsek.

Projekt jest skierowany do dzieci w okresie przedszkolnym 5-6 lat (przedszkole, zerówka)