Zarejestruj

Projekty »

Konserwanty w żywności i kosmetykach

:: Projekt UP152 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadpodstawowa, studenci
Forma prezentacji
prezentacja multimedialna
Nauki i sztuki
nauki biologiczne, nauki chemiczne, nauki o zdrowiu
Przedmioty
biologia, chemia, ochrona zdrowia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Agrobioinżynierii
Autorzy
dr inż. Jolanta Domańska (kierownik),
prof. dr hab. Joanna Matysiak
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Wtorek 2023-09-19 10:00 - 11:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Collegium Agronomicum II (4)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 15

Inne projekty w tym miejscu

Konserwanty dodawane są do produktów w celu przedłużenia ich świeżości i czasu przechowywania. Wpływają zatem na bezpieczeństwo produktu. Substancje konserwujące żywność i kosmetyki to zarówno organiczne, jak i nieorganiczne związki chemiczne. Mogą być one pozyskiwane z surowców naturalnych oraz otrzymywane syntetycznie. Organizm człowieka każdego dnia pobiera związki konserwujące wraz z pożywieniem oraz w efekcie stosowania kosmetyków i środków higieny osobistej, które są wchłaniane głównie przez skórę. Niektóre konserwanty budzą jednak wiele kontrowersji, szczególnie te, które są ksenobiotykami oraz kiedy potwierdzony jest ich niekorzystny wpływ na system odpornościowy, powodowanie reakcji alergicznych a nawet rakotwórczość.

Jakie substancje konserwujące budzą najwięcej wątpliwości i kiedy należy ich unikać, by chronić zdrowie? Jakie ilości są już szkodliwe? W jakich produktach jest najwięcej konserwantów? Jeżeli chcesz znać odpowiedzi na powyższe pytania, to zgłoś się na tę prezentację.

  • Foto