Zarejestruj

Projekty »

Które z odmian malin są najsłodsze?

:: Projekt UP (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadpodstawowa, studenci, dziadek i babcia
Dla niepełnosprawnych
niedosłyszących
Forma prezentacji
warsztat
Nauki i sztuki
inżynieria chemiczna, rolnictwo i ogrodnictwo
Przedmioty
biologia, przyroda, rolnictwo
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Biologii Środowiskowej
Autor
dr inż. Sławomir Michałek
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Poniedziałek 2022-09-12 09:00 - 10:00
Wolne miejsca: 20

Miejsce realizacji: Collegium Agronomicum I (310)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 15

Inne projekty w tym miejscu

Owoce malin ze względu na swoje walory smakowe oraz zawarte w nich składniki odżywcze, witaminy oraz makro i mikroelementy cieszą się wielkim zainteresowaniem na rynku. Lubelszczyzna jest wyjątkowym regionem w Polsce, ze względu na liczne plantacje malin i największe zbiory w kraju. Dlatego też warto poznać, jakie odmiany malin są uprawiane, jakimi owocami się one charakteryzują, ile zawierają cukru i jak smakują. Wśród prezentowanych odmian znajdą się najbardziej znane od lat polskie odmiany jak: Polka i Polana, które jednak posiadają stosunkowo drobne owoce, w porównaniu do odmiany Enrosadira, która pochodzi z Trydentu. Ciekawą odmianą wydaje się być, również odmiana polskiej hodowli – Delniwa, której owoce przyjmują jaśniejszą barwę i charakteryzują się wydłużonym kształtem i wyjątkowym smakiem. Prezentowane będą owoce 10 odmian malin jesiennych, w których uczestnicy w ramach warsztu, będą mogli ocenić: kształt, barwę, wielkość i masę woców, a także będą mogli sprawdzić w laboratorium, przy pomocy refraktometru, zawartość cukru w owocach. Ponadto przewidziana jest degustacja owoców różnych odmian malin.

Metody refraktometryczne opierają się na pomiarze współczynnika załamania światła (refrakcji), który zależy od długości fali padającego światła, rodzaju substancji oraz jej stężenia w badanym środowisku. W przypadku czystych roztworów sacharydów uzyskuje się dokładne i powtarzalne wyniki. Pomiary przeprowadza się w określonej temperaturze lub uwzględnia odpowiednią poprawkę.

  • Foto
  • Foto