Projekty »
Molekularny kawior
:: Projekt IA (Szczegóły) | |
Początek |
Niedziela 2021-09-19 10:00 Edycja zakończona |
Miejsce realizacji: Lubelski Piknik Naukowy (stoisko piknikowe)
Adres: Lublin, ul. Dworcowa 11
Glony są cennym, choć wciąż jeszcze mało poznanym źródłem wielu metabolitów, wykorzystywanych w różnych branżach przemysłu m.in. w kosmetyce lub farmacji. Jednym z najczęściej wykorzystywanych metabolitów są polisacharydy do których zaliczamy m. in. agar i alginian. Badania nad polisacharydami glonowymi wydzielanymi na zewnątrz komórki (egzopolisacharydami) prowadzone są w Instytucie Agrofizyki PAN w Lublinie.
W trakcie pokazu przewiduje się wykonie przez uczestników eksperymentu polegającego na unieruchomieniu soków owocowych w kapsułkach z alginianu sodu. Uczestnicy Pikniku będą mogli samodzielnie wykonać tzw. „owocowy kawior”.
Alginianowe kulki powstają w momencie, gdy wodny roztwór alginianu sodu wchodzi w reakcję z roztworem zawierającym jony wapnia, tworząc na granicy styku dwóch roztworów błonę alginianu wapnia. Alginian jest polisacharydem, który w obecności dwuwartościowych kationów, takich jak wapń, przybiera formę usieciowaną, tworząc nierozpuszczalny w wodzie żel.